Sătmărenii au dat cinstire așa cum se cuvine Eroilor Neamului. Astfel, joi, prefectul Radu Roca, alături de subprefectul Romeo Pop, reprezentanții administrației publice centrale, județene și locale, ai structurilor Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, ai partidelor politice și asociațiilor civice ale rezerviștilor și pensionarilor, șefi de instituții publice și cetățeni au participat la comemorarea Zilei Eroilor, desfășurată la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare.

Omagiu Eroilor
Omagierea memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei a început cu primirea persoanei oficiale, intonarea imnului de stat și oficierea slujbei de pomenire de către un sobor de preoți. A fost prezent și preotul Constantin Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de invitat de onoare.
Prefectul Radu Roca a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, ceremonia fiind încheiată cu depunerea de coroane și jerbe de flori.
”Astăzi, România își împletește simbolic ființa creștină și cea istorică, marcând în același timp două mari sărbători: Ziua Înălţării Domnului și Ziua Eroilor. La ora 12 se vor trage clopotele în toate lăcaşurile de cult, se va păstra un moment de reculegere în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ, iar după oficierea Sfintei Liturghii de Înălţare vor începe festivităţile de comemorare a eroilor, la mormintele şi operele comemorative de război româneşti, precum şi la cele străine de pe teritoriul României.
Spre a omagia memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei, se întâlnesc astăzi în faptă și gând Guvernul României, Biserica Ortodoxă Română, autoritățile locale, asociații și organizații neguvernamentale, cetățenii care vin să fie prezenți la manifestații – și le mulțumim că ne sunt alături.
Chiar dacă respectul nostru este egal față de toți eroii, un gând aparte se îndreaptă spre eroii români, bărbați și femei, cărora le datorăm independența, unitatea și statutul din prezent al țării noastre în lume. Dacă avem limba noastră, casa noastră, credința noastră, dacă nu avem temeri de securitate, dacă începem să devenim lideri regionali în sectoare importante de activitate, dacă tinerii noștri pot merge la studii oriunde în lume, pe scurt, dacă avem identitate și viitor, acest lucru se datorează celor care au murit cu arma în mână, apărându-ne identitatea și viitorul.
Respect și memorie eternă eroilor români!
Și să nu uităm că oricine poate deveni erou, dacă ceea ce este și ceea ce are ajunge în primejdie!” – Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României.
De asemenea, un cuvânt deosebit de emoționant a avut și preotul Constantin Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Depuneri de coroane
de flori
Apoi, au fost depuse coroane de flori din partea administrației județene și locale, precum și din partea Garnizoanei Satu Mare, a instituțiilor subordonate MAI și MApN.
Totodată, au mai fost depuse coroane de flori din partea cadrelor militare în retragere și în rezervă, din partea Partidului Social Democrat, a PNL și a altor entități politice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here