La Satu Mare a fost lansat marți, proiectul “Carpathian Small Aviation for sustainable development of border regions”, inițiat de către Aeroportul Satu Mare în cadrul Programului Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2014 – 2020. Așa după cum spunea directorului Aeroportului Satu Mare, Mihai Pătrașcu, prcatic, în cadrul acestui proiect, va funcționa un fel de ”uber” pentru avioane la Satu Mare.
Peste 446.000 de euro pentru Aeroportul Satu Mare
Liderul de proiect este R.A. Aeroportul Satu Mare, iar partenerii sunt Agenția de Dezvoltarea Regională “Transcarpathia” și Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională din Ucraina, Agenția de Dezvoltare Regională din Ungaria și Agenția de Inovare Regională din Slovacia. Proiectul are o durată de 24 de luni și se derulează în perioada 29.11.2021 – 28.11.2023. Bugetul total al proiectului este de 1.111.108,40 EURO, din care 999.997,56 EURO reprezintă grantul din partea Uniunii Europene.
Suma de care va beneficia Aeroportul Internațional Satu Mare prin acest proiect este de 446.230 de euro. Contribuția proprie a R.A. Aeroportul Satu Mare este de 22.311,50 euro, reprezentând 5% din valoarea cheltuielilor eligibile din bugetul proiectului, sumă ce va fi asigurată din bugetul local al Județului Satu Mare.
Proiectul are ca scop îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea de rețele și sisteme de comunicare și transport sustenabile și cu impact redus asupra climei, prioritară fiind dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor și bunurilor.
Proiectul are în vedere realizarea de investiţii prin achiziţionarea unui utilaj multifuncțional pentru întreținere și curățare pistă și suprafețe de mișcare, dezvoltarea primei platforme de flight-sharing, realizarea primului ghid VFR transnațional cu aeroporturile și aerodromurile din regiunile aferente proiectului, promovarea zborurilor și a aviației generale în cele 4 țări, achiziția unor dotări IT, organizarea de întâlniri în vederea facilitării conexiunilor publice pentru aeroporturile mici din zona eligibilă, precum și organizarea unui Meeting aviatic în Satu Mare.
Un fel de ”Uber” pentru avioane
Directorul Aeroportului Internațional Satu Mare, Mihai Pătrașcu, a afirmat, despre acest priecy, că este un fel de Uber pentru avioane și a precizat că aplicația ar putea fi funcțională la final de toamnă. Practic, grație unei aplicații în care vor fi incluși proprietarii de avioane de mici dimensiuni, clienții vor putea alege zboruri între aeroporturile implicate în proiect, dar vor putea și să împartă costurile transportului cu alți pasageri doritori, similar cu aplicația Uber.
„Obiectivul proiectului înseamnă o accesabilitate mai bună a pasagerilor și a oamenilor de afaceri, de fapt, a tuturor cetățățenilor care vor să circule mai ușor în zona de influență a proiectului, respectiv a celor patru regiuni implicate, aferente aerporturilor Satu Mare, Nyíregyháza, Košicė și Ujgorod. Noi avem în proiect și prima platformă de flight sharing din această parte a Europei, nu neapărat a României. Nu s-a mai făcut așa ceva până acum. E ca o ofertă sau bursă de ofertă de zboruri și necesități de zboruri. Atât piloții pot să își depună acolo oferta lor, cât și persoanele fizice sau oamenii de afaceri care vor să călătorească în țările respective. Se va întâlni cererea cu oferta la un moment dat și vor putea să împartă costurile călătoriei într-o variantă mai eficientă decât ar face-o pe cale rutieră sau feroviară,” a explicat Mihai Pătrașcu.
Potrivit directorului Aeroportului Satu Mare, au fost identificate până acum 30 de astfel de aparate de zbor, care pot fi incluse în noua platformă. „Eu am centralizat un număr de 30, și dacă jumătate putem înregistra, eu mă bucur”, a mai spus Pătrașcu.
Florin Dura