More  Există discrepanțe între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer

  - Advertisement -

  Ziua Internațională a Copilului cu Cancer este marcată la 15 februarie în fiecare an, fiind o campanie globală de colaborare pentru sensibilizarea privind copiii diagnosticați cu cancer și nevoile lor.

  Organizații din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi și despre discrepanțele care există între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.În această zi sunt organizate diverse manifestări prin care se urmărește conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor și adolescenților care suferă din cauza acestei boli, dar și familiior acestora. Aceste acțiuni promovează o înțelegere mai profundă a problemelor și provocărilor cu care se confruntă cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cât mai bun și la îngrijire pentru toți copiii cu cancer, din întreaga lume.

  Simbolul Zilei este funda aurie, fiindcă aurul este metalul cel mai prețios, la fel cum și copiii sunt cea mai prețioasă avere a societății.

  Simbolul ales pentru această inițiativă OMS este un copac alcătuit din mâini în toate culorile curcubeului. Mâinile multicolore reprezintă solidaritatea oamenilor și diversitatea intervențiilor necesare pentru acești copii, care au nevoie de sprijin prin politici publice, diagnosticare corectă și la timp, îngrijiri medicale multidisciplinare, medicamente, metode de reabilitare, sprijin familial și, nu în ultimul rând, îngrijiri paliative.

  În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu o supraviețuire de la 80% în majoritatea țărilor cu venituri mari până la 20% în țările cu venituri mici și medii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o inițiativă de formare a personalului care le oferă îngrijiri copiiilor bolnavi de cancer, obiectivul țintă al Inițiativei Globale pentru Cancerul Copilului a OMS este de a elimina toată durerea și suferința copiilor care luptă împotriva cancerului cu scopul de a obține o rată de supravieţuire de cel puțin 60% până în 2030. Organizațiile din domeniu arată că, deși cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluționate pozitiv dacă tratamentul esențial este făcut în timp util și precizează că 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este în rândul sugarilor. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii. Lupta împotriva cancerului este tot mai grea, iar medicii atrag atenţia că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie este în continuă creştere şi în România.Copiii bolnavi de cancer se confruntă cu situații dificile și solicitante, precum izolarea lor de colegi și prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă și de stres. În aceste împrejurări, nici un copil sau familia acestuia nu ar trebui să fie singură. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială.

  Anual, în lume sunt depistaţi 200.000 de copii cu cancer, dar doar 20% din ei primesc tratament adecvat. La grupa de vârstă 4–15 ani, cancerul este a doua cauză de deces. În România, în lipsa unui registru naţional de profil, se estimează că anual sunt 500 de cazuri noi de cancer la copii, iar 5.000 de pacienţi au boală în evoluţie sau remisiune. Rata medie de vindecare este 30–60%, în funcţie de specificul afecţiunii. Rata de supravieţuire a micuţilor cu cancer de la noi este mai scăzută decât în ţările dezvoltate din mai multe cauze: diagnosticarea şi tratarea târzie a bolii, lipsa unor medicamente antineoplazice, a fondurilor de la CNAS pentru decontarea unor investigaţii (CT, IRM, PET/CT), scăderea numărului de specialişti. Trebuie subliniată importanța măsurilor preventive, a cunoașterii și depistării precoce a semnelor și simptomelor bolii, necesitatea accesibilității echitabile la tratament și a asigurării resurselor necesare unei cercetări susținute în domeniul depistării și tratamentului diverselor forme de cancer.

  Măsurile simple de promovare a unei vieți sănătoase trebuie privite ca prima linie de apărare împotriva cancerului. Este important ca activităţile noastre de informare cu privire la cancer să se adreseze din ce în ce mai mult tinerilor. Din păcate, această boală îi lovește din ce în ce mai des și pe cei tineri, iar un studiu recent arată că nevoia de informare în rândul acestora este una foarte mare.

  ”Impactul cancerului este copleşitor. Fiecare ştie şi are cel puţin o poveste din care face parte cineva apropiat sau cunoscut care a fost sau este afectat de atingerea cancerului, având un impact copleşitor asupra individului, familiei acestuia și comunității.”

  Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer International (fostă Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, în prezent, 177 de rețele de la nivel local și național conectate la organizații din 90 de țări de pe toate cele cinci continente.

  Asociația de Psiho—Oncologie, de 15 februarie, Ziua Mondială a Copilului cu Cancer, ocazie cu care ne gândim în mod special la copiii și tinerii bolnavi. Vă dorim tratamente cu rezultate bune, recuperare și însănătoșire grabnică, curaj, încredere, aducând astfel un zâmbet pe buzele lor și speranță în sufletele lor. Suntem alături de voi și nu uitați că DA, există viață frumoasă și împlinită după cancer.

  Asociația de Psiho-Oncologie Hathor-Maeve-Nectarie

  Președinte Lucreția Kabai  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare