More

    Postul în curs ar putea să fie privit de sătmăreni și ca un detox de primăvară

    Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru post din an. Acesta are o durată de 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. În trecut, Postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau sa primească botezul în noaptea Învierii. În zilele noastre, Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

    În altă ordine de idei, postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, acesta ne curațește mintea, sufletul dar și trupul.

    În 2023, Postul Paștelui Ortodox a început pe de 27 februarie și se va încheiea pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să se sărbătorească Învierea lui Iisus.

    Când intrăm în post cu toții suntem mai atenți la atitudinea noastră, dar și la ce mâncăm

    Cu toate acestea, când intrăm în post cu toții suntem mai atenți la atitudinea noastră, la starea sufletească, la ce și cum vorbim sau cel puțin așa ar trebui, dar pe lângă atitudine suntem atenți și la ce mâncăm.

    Conform spuselor nutriționistului Denisa Bob, organismal nostru în post ne mulțumește, deoarece îl hrănim cu mâncăruri mai puțin procesate, cum sunt legumele și fructele, lăsând la o parte carnea și mezelurile. E un moment de respiro și nu facem decât să înflorim în interior, apoi văzându-se rezultate pe exterior. E un fel de detox, de primavara, spune Denisa.

    Există o multitudine de preparate și combinații de alimente pe care le putem face în post, care să ne ofere sațietate, nutrienții necesari și o stare de bine.

    „Recomand verdețurile de sezon, leurda, urzica, salatele verzi, atât în supe, cât și în salate proaspete. Un exemplu de salată sățioasă ar fi leurda, salata verde, roșii, castraveți, ardei, porumb, fasole rosie, puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Merge foarte bine cu o felie de pâine prăjită integrală. Este rapidă, sănătoasă și plină de vitamine și fibre.

    Pastele, orezul, bulgurul sunt o sursă bună de carbohidrați, de care avem nevoie zilnic, consumat moderat (250 g  fierte/zi), putem face sosuri din legume, le putem include în salatele proaspete și iese un deliciu.

    Supele, ciorbele acrite cu borș, supele crema de conopida, broccoli, legume etc, tocănițele din legume cu soia. Toate sunt surse extraordinare de vitamine, sunt proaspete, gustoase și ne vor da o stare de bine, mai multă energie, un tranzit mai bun”, a informat Denisa.

    Sătmăreanca Denisa Bob mai recomandă de asemenea apa baută constant. Un pahar la trezire, un pahar înainte de mese cu 10-15 minute, fapt care ne va ajuta tranzitului intestinal și bineînțeles ne va ajuta să ne simțim mai hidratați și mai energici.

    Ce e bine de făcut când terminăm postul și putem să ne bucurăm de toate bunătățile?

    Ei bine, cred că am auzit cu toții cazuri în care persoanele, în ziua a doua după post, au mâncat tot ce au putut, în combinații exagerat de grele și calorice cum ar fi cărnuri, brânzeturi, alcool, dulciuri etc, iar după care starea lor de sănătate s-a înrăutățit brusc, cu stări de greață, vomă și așa mai departe.

    Nutriționistul sătmărean Denisa Bob, a explicat pentru Gazeta de Nord Vest, cum putem evita astfel de situații.

    „Introducând alimentele de care ne-am ferit în perioada postului (carne, lactate, ouă etc), trepat și mereu însoțite de o salată de crudități, care oferă fibrele necesare de mare ajutor digestiei.

    Începem cu o carne slabă de pui sau curcan, cu pește, însotite de legume la abur sau cuptor, introducem o ciorba cu bază de smântână și ne ridicăm de la maăa înainte să ne simțim sătui.

    La masa pascală, e imposibil să nu ciugulim din toate, dar cu masură. Evităm sa punen în farfurie  mai multe tipuri de cărnuri, mereu cu salată, evităm să mâncăm dulce imediat ce am terminat felurile principale. Facem o pauza, bem apa și doar pe urmă. Puțin din ele. Principiul de bază este echilibrul. Din toate câte puțin”, a explicat tânăra sătmăreancă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE