More



    Suntem niște pioni pe o tablă de șah, în timp ce alții ne controlează, crezându-se mici zei!

    - Advertisement -


    Trei evenimente externe extrem de interesante și importante mi-au atras atenția! Revolta francezilor față de creșterea vârstei de pensionare, întâlnirea dintre Puțin și Xi Jinping și posibila arestare a fostului președinte al Americii, Donald Trump.

    Încep materialul cu Trump și termin cu situația din Franța, ca să pot face înțeles titlul materialului.

    Ceea ce am crezut că doar în țări din lumea a treia se poate întâmpla, se poate produce inevitabil și în SUA. Adică Donald Trump ar putea fi primul fost președinte urmărit penal. Și, culmea, că Trump, un personaj în adevăratul sens al cuvântului și un jucător pe scena politică, dar și în afaceri, care își joacă cartea în forță și în văzul tuturor, așa cum știe el mai bine. A anunțat că dosarul este politic atunci când a aflat că ar putea fi pus sub acuzare. Acesta a anunțat, nici mai mult, nici mai puțin decât că va fi arestat, în urma descoperirilor făcute în investigația cazului în care i-ar fi plătit 130.000 de dolari starului porno Stormy Daniels în 2016. Povestea sună cam așa: în 2016 starul de filme pentru adulți Stormy Daniels a contactat mai multe publicații media oferindu-le să le vândă versiunea ei a relației sale amoroase cu Donald Trump din 2006. Fostul amant a aflat despre demersurile făcute de Daniels, iar avocatul său, Michael Cohen, a plătit-o cu 130.000 de dolari pe actriță ca să nu povestească ce s-a întâmplat între cei doi.

    Acest lucru nu este ilegal. Însă, când Trump l-a rambursat pe Cohen, în evidențe apare că plata ar fi fost făcută pentru a acoperi cheltuieli legale. Procurorii spun că în acest fel Trump a falsificat acte comerciale, ceea ce este o contravenție, o infracțiune penală, în New York. Desigur, pare un pic forțat, dacă nu este ilegal să o plătești să tacă, de ce ar fi ilegal să plătești cheltuieli legale, sigur, nu-i treaba mea, dar sună ciudat, cam a justiție românească. Dar nu ăsta e subiectul meu.

    Acum, bărbatul tot bărbat, nu îi pică bine dacă nu se laudă un pic și pare că asta a vrut și Trump, care nu s-a putut abține și i-a lăsat pe votanți să știe că a avut o aventură cu actrița. Adică a întors o situație nefavorabilă în favoarea sa.

    Că va fi sau nu pus sub acuzare, că va primi 4 ani, pedeapsa maximă pentru infracțiunea care se presupune că a comis-o, unii spun că va fi maxim amendat, este surprinzător un lucru, o punere sub acuzare sau chiar o condamnare penală nu l-ar împiedica pe Trump să își continue campania prezidențială, dacă vrea să o facă. Fostul președinte a oferit multe indicii că va candida în alegerile din 2024, indiferent de ceea ce se va întâmpla.

    Senzațional, în state nu există nicio lege care să nu îi permită unui american ce se face vinovat de o infracțiune să candideze și să fie ales președinte, chiar și din închisoare. Maxim o arestare îi va complica, însă, campania electorală și va inflama spiritele și așa încinse din societatea americană.

    Conservatorii sunt de părere că fostul președinte este supus unui standard diferit al justiției, în timp ce liberalii văd în această problemă o chestiune de a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea – chiar și pe cei care ocupă cele mai înalte poziții de conducere.
    Sigur, fiecare urmărește interesele sale politice și ar vrea să fie după cum zic. Ce cred eu că acuma orice s-ar întâmpla, Trump tot în câștig va fi. Fie că îl vor face victimă și va crește în sondaje, fie că acum, în urma dezvăluirilor, a presiunii străzii și media ar putea fi lăsat în pace .

    Ca un oarecare răspuns cu impact puternic mediatic, autoritățile din capitala americană se tem că episodul asaltului de la Capitoliu s-ar putea repeta. Drept urmare, clădirea legislativului american a fost înconjurată cu garduri de protecție, iar dispozitivul de securitate a fost întărit.

    Al doilea eveniment a fost vizita liderului chinez de luni din capitala Rusiei, eveniment deosebit de important pentru diplomaţia mondială.

    Xi Jinping este primul lider mondial care se întâlneşte cu Putin, de când Curtea Penală Internaţională a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia, la începutul războiului.

    Regia a fost următoarea: jurnaliștii prezenţi au putut auzi că liderul rus i s-a adresat omologului său chinez cu apelativul “prieten drag”, i-a salutat pe membrii delegaţiei chineze, amintind că luni a avut o întâlnire individuală cu Xi Jinping, în cadrul căreia au discutat toate problemele actuale, atât cu caracter internaţional, cât şi relaţiile bilaterale. Administrația Chinei a îndemnat Ucraina și Rusia să inițieze urgent negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar, care ar putea scăpa de sub control. Culmea că, deși a salutat inițiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiționat orice armistițiu între armata ucraineană și forțele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Asta s-ar traduce cam așa: operația reușită, dar pacientul este mort. Și, culmea, că deși pare un sfat, totuși, este un avertisment, ar trebui să vă împăcați ca situația să nu scape de sub control. Sincer, sunt puțin îngrijorat.

    Ca să nu o lungesc și să ajung la final, a treia situație. Guvernul francez a ales să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru a răspunde unei deteriorări financiare a fondurilor de pensii şi îmbătrânirii populaţiei. Franţa este una dintre ţările europene unde vârsta legală de pensionare este cea mai mică, chiar dacă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

    Culmea că Guvernul francez a aprobat creșterea vârstei de pensionare fără să mai aştepte votul Parlamentului. Asta deși de cam aproximativ 2 luni francezii protestează violent și într-un număr extrem de mare, iar în 16 februarie a fost un număr de 1,3 milioane de manifestanţi.

    Toate aceste 3 evenimente ne arată clar că indiferent ce vrem noi “ăștia mulți“, se întâmplă doar ce vor o mână de oameni care ne conduc, manipulează și prostesc după bunul lor plac, mai ceva ca un jucător priceput pe o tablă de șah. Suntem niște “pioni” în mâna unor “mici zei “, de cele mai multe ori malefici, care urmăresc interese personale, nu generale!

    Răzvan Govor



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare