- Advertisement -

În perioada 25-29 mai 2023, la București, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, eveniment organizat de sătmăreanul Gheorghe Cârciu și Departamentul Românilor de Pretutindeni pe care acesta îl conduce. Această nouă ediție s-a dovedit a fi una de succes, și s-a bucurat de prezența unor înalte oficialități printre care și sătmăreni. La finalul acestui festival, Gheorghe Cârciu a afirmat că ”acest eveniment ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și aici și acolo”.
Oaspeți de seamă
și din Satu Mare
La această festivitate au fost prezenți, printre alții, vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, consilierele de stat de la Administrația Prezidențială, Sandra Pralong și Anișoara Ancu; secretar general adjunct la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Cecilia Văduva, secretar general adjunct la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Geea Balazsi Titieni, prefectul jud. Satu Mare, Radu Roca, alături de o delegație din Satu Mare; parlamentari români; diplomați români; reprezentanți ai diferitelor ministere, agenții și instituții ale statului român, prefecți, primari, rectori etc.
Ultima zi a festivalului
Ultima zi a Festivalului, duminică, 28 mai, a cuprins slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Slujba arhierească a avut în centru pe IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, alături de alți ierarhi din diaspora și un sobor de preoți.
”În fiecare aspect al vieții noastre trebuie să ne călăuzim după învățăturile creștine. Am mers la Catedrala Patriarhală, unde am participat la Sfânta Liturghie, alături de înalte fețe bisericești, din țară și din afara granițelor, împreună cu oficialii români și participanții la Ziua Românilor de Pretutindeni. Ne-am rugat cu toții să ne ajute Dumnezeu în toate eforturile de a schimba în bine viața românilor care trăiesc în prezent departe de țară!”, a spus Gheorghe Cârciu.
Festivalul s-a încheiat cu un moment solemn la Palatul Patriarhiei.
”Am încheiat cele patru zile ale Festivalului ”AICI-ACOLO” la Palatul Patriarhiei, în prezența românilor din afara granițelor și a distinșilor noștri invitați. Acest eveniment ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și aici și acolo.
A fost o ocazie specială în care am putut reafirma unitatea și legătura noastră strânsă, indiferent de distanța care ne separă.
Dragi români de pretutindeni, vă transmit recunoștința și admirația mea pentru dăruirea și implicarea voastră în promovarea identității românești în lume.
La mulți ani!”, a spus Gheorghe Cârciu cu această ocazie.
Ce este Festivalul
„Aici-Acolo”
Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.
La Festival au participat peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia etc.).
Organizarea evenimentului a fost asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.








