More  VIDEO-FOTO. Ziua Eroilor, marcată printr-un eveniment deosebit la Monumentul lui Mihai Viteazul din Moftinu Mic

  - Advertisement -
  Prefectul Radu Roca alături de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop și de directorul de Cancelarie, Radu Iancu au participat joi la Moftinu Mic la manifestările organizatela Monumentul ”Mihai Viteazul” cu ocazia Zilei Eroilor . De asemenea, tot joi a fost omagiat marele domnitor Mihai Viteazul. Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, este celebrată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

  VIDEO AICI

  La eveniment au mai fost prezenți vicepreședinții Consiliului județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, primarul comunei Moftin, Gheorghe David, viceprimarul municipiului Satu Mare, Cristina Tămășan-Ilieș, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, parlamentari și oameni politici sătmăreni dar și reprezentanți ai instituțiilor subordonate Ministerului Apărării și Ministerului de Interne.
  De asemenea, la manifestări au mai participat și prim-vicepreședintele organizației județene PSD Satu Mare – Gabriel Leș, directorul cancelariei – Radu Iancu, consilierul județean – Cătălin Filip, președintele O.F.S.D Satu Mare – Mariana Sălăgean, președintele organizației județene TSD Satu Mare – Bianca Șorian, dar și alți membri din structurile interne PSD Satu Mare.
  Programul manifestărilor de astăzi a început cu  primirea persoanei oficiale-prefectul județului Satu Mare, Radu Roca,  salutul gărzii de onoare, intonarea imnului de stat a României, alocuțiuni susținute de prefect, de primarul comunei Moftin, Gheorghe David și de comandantul Garnizoanei Satu Mare, lt.col.Gheorghe Balazs.
  ”Ne aflăm aici la Moftinu Mic, în această zi de sfântă sărbătoare și pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria eroilor noștri dar și pEntru a marca pentru prima data ziua eroului martir MIHAI VITEAZUL.
  Mihai Viteazul a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române”, prin Legea nr. 137 din 21 iulie 2020 iar aici la Moftin am venit să ne omagiem primul domn care a unit cele 3 principate românești.
  De ce am venit la Moftin…pentru că localitatea Moftin este strâns legată, din punct de vedere istoric, de numele marelui voievod Mihai Viteazu. În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra la Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie.
  Data de 27 MAI 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”. La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.
  Din păcate, așa cum știm, unirea celor trei principate nu a durat foarte mult. La începutul lui septembrie 1600 stările previlegiate din Transilvania se rascoală împotriva sa. În ajutorul lor a venit oastea Imperială și în urma luptei de la 18 septembrie de la Miraslău, Mihai pierde Ardealul. În același timp Movileștii recapătă Moldova. În zorii zilei de 9 august 1601, stil vechi (19 august 1601, stil nou), Mihai Viteazul este asasinat mișelește din ordinul generalului Habsburgic, Gheorghe Basta la Câmpia Turzii.
  Închei cu vorbele marelui nostru  istoric, Nicolae Iorga…„De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică”, a spus prefectul radu Roca în cuvântul său.
  După un impresionant program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul” Moftinu Mic și de îndrăgitul taragotist Ionel Sabo, evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la monument și cu parada militară.
  La încheierea evenimentului participanții au fost invitați la o expoziție cu tehnică militară , în curtea Sălii de Sport din Moftinu Mic.
  Mihai Viteazul a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române”, prin Legea nr. 137 din 21 iulie 2020.
  Sâmbătă 27 mai 2023, se împlinesc 423 de ani de la prima unire politică a românilor, iar înfăptuitorul ei este omagiat, în mod oficial, ca martir și erou al națiunii române.


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare