More

    Proiect european finalizat cu succes de CCIA Satu Mare

    ccia-1

    Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu Mare a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a finalizat proiectul ”Schemă inovativă de adaptabilitate specifică sistemului cameral românesc” (SIAS), cod proiect: POSDRU/81/3.2/S/51296, finanțat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 prin Fondul Social European. La întâlnirea cu presa sătmăreană au fost prezenţi directorul general CCIA Satu Mare, Daniela Culic, coordonator proiect pentru regiunea de Nord Vest, precum şi Adina Mut, Marinela Cristuţiu, Alin Bucureştean, Cristian Raţiu, Codruţa Merţan şi Mina Giurea, toţi implicaţi în derularea proiectului.

    Peste 212 angajaţi ai camerelor de comerţ, specializaţi
    Potrivit prezentării făcute de Daniela Culic, Proiectul SIAS, derulat de CCIA Timiş în parteneriat cu camerele de comerț ale județelor Bacău, Brașov, Prahova, Satu Mare și Vâlcea, Universitatea de Vest Timişoara, Escola Profissional Cristóvăo Colombo (Portugalia) și MONDIMPRESA Italia, a incercat să propună pentru prima dată la nivel național o schemă comună, unitară de specializare, adaptabilitate şi flexibilitate teoretică şi practică pentru specializarea angajaților sistemului cameral românesc, adică proprii angajați, ale căror nevoi nu au fost niciodată abordate structurat.

    În cele 36 de luni de implementare a proiectului, s-au format în meseria de consultant cameral 212 angajaţi ai camerelor de comerţ din România, din care 43 de angajaţi cu funcţii de conducere din 24 de organizaţii camerale au absolvit cursul „Manager îmbunătăţire procese“, acreditat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări. De asemenea 50 de angajați din sistemul cameral, dintre care opt în regiunea de Nord-Vest, au fost consiliați şi asistați prin metoda de training on the job (tutoriat). “Au fost organizate șapte schimburi de experienţă şi bune practici naționale și două transnaționale (în Italia şi Portugalia), la care au participat activ peste 250 de angajaţi ai camerelor de comerț teritoriale din România, au fost realizate şi utilizate trei aplicații on-line şi au fost elaborate trei lucrări de specialitate. Cunoştințele sau competențele dobândite de angajații camerelor în activitatea proprie au fost astfel sporite, validate sau sistematizate, astfel încât este de dorit ca instituțiile camerale să poată oferi servicii specializate pentru mediul economic aflat în situaţie de criză”, a mai punctat Culic. De asemenea, Cristian Raţiu a prezentat pe scurt felul în care s-a desfăşurat o activitate de tutorat.

    Sătmăreni la concursul culinar din Ucraina
    Tot cu această ocazie, Daniela Culic a mai declarat că în perioada 29-30 noiembrie se va desfăşura în Ivano-Frankivsk un concurs culinar în cadrul Proiectului “Competiţia Patrimoniului Culinar Carpatic”. Prima acţiune de acest fel s-a desfăşurat la începutul acestei luni la Negreşti Oaş. Din România, la această competiţie s-a înscris o grupă de gătit din judeţul Maramureş şi o grupă de management tradiţional de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”. Directorul CCIA a mai adăugat că dacă mai sunt doritori să participe la acest concurs se pot afla relaţii suplimentare la numărul de telefon: 0261-710790, persoană de contact fiind Alin Bucureştean.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE