More

    Sprijin financiar pentru centură şi al treilea pod

    coica

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a participat marţi la conferinţa “Cities of Tomorrow”, eveniment desfăşurat sub înaltul patronaj al Guvernului României, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno – Germană (AHK România) şi Agenţia de presă Mediafax. La conferinţă au participat primul ministru Victor Ponta, Excelenţa Sa Andreas Von Mettenheim – ambasadorul Republicii Federale Germania în România, respectiv Radu Merica – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germane (AHK România). Edilul şef sătmărean a precizat că în urma întâlnirilor avute cu primul ministru Victor Ponta şi alţi membri ai Guvernului României a obţinut sprijin concret pentru demararea sau continuarea unor investiţii de anvergură în municipiul reşedinţă de judeţ.

    Sprijin din partea premierului Victor Ponta 
    Biroul de presă al Primăriei Satu Mare a precizat, printr-un comunicat de presă, că la întâlnirea de la Bucureşti au fost prezenţi peste 200 de participanţi, printre care reprezentanţi ai Guvernului României, reprezentanţi ai companiilor de construcţii, reprezentanţi ai primăriilor, ai ambasadelor şi ai unor instituţii financiare. “Deplasarea la Bucureşti a fost făcută şi în scopul de a avea întâlniri şi discuţii la diverse ministere pentru derularea unor proiecte de importanţă majoră pentru municipiul Satu Mare: la Ministerul Dezvoltării pentru derularea proiectelor construcţiilor ANL de pe strada Poligonului; la Ministerul Marilor Proiecte pentru finanţarea celui de-al treilea pod şi a centurii de ocolire, respectiv la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) pentru obţinerea unui credit avantajos în scopul achiziţionării a 15 autobuze noi, schimbării corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat pe leduri, fapt ce duce la reducerea cu 50% a consumului pe raza municipiului şi credit pe infrastructură pentru amenajarea străzilor de pământ”, se arată în sursa citată. Mai mult, primarul Dorel Coica susţine că a obţinut garanţii din partea premierului Victor Ponta pentru continuarea unor investiţii în Satu Mare. “Ieri (marţi, n.red.) am avut o deplasare la Bucureşti, unde m-am întâlnit cu domnul prim-ministru Victor Ponta, care ne-a asigurat de sprijinul total pentru municipiul şi judeţul Satu Mare”, a declarat Dorel Coica.
    Proiectele de investiţii, reluate în Sătmar
    Primarul Dorel Coica a declarat că a reuşit să poarte o serie de discuţii cu miniştrii Cabinetului Ponta pe marginea continuării marilor proiecte de investiţii în municipiul Satu Mare. “Am avut o vizită la Ministerul Dezvoltării, unde, de asemenea, am promisiuni foarte sigure că vom fi sprijiniţi în continuare, fără rezerve. Am avut o întâlnire la ANL şi am discutat cu dânşii reluarea proiectului de pe strada Poligonului. Acolo sunt trei blocuri care sunt la stadiul de parter, cu utilităţi asigurate. Căutăm finanţare pentru continuarea proiectului pentru construirea a 100 de apartamente. Am avut întâlnire cu domnul Şova (Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte, n.red.), am discutat vizavi de viitoarea linie de centură şi de al treilea pod, pentru că acum aparţine de dânsul. Practic, firma care s-a ocupat de verificarea exproprierilor şi-a încheiat treaba. Documentaţia a ajuns la Primărie şi la Cadastru. Noi o să o înregistrăm şi o să îi dăm rapid drumul mai departe. Sper ca săptămâna viitoare să ne întâlnim din nou cu domnul Şova pentru a deschide licitaţia pentru finanţarea acelei linii de centură. Bani există, pentru că sunt bani europeni. Continuăm cu linia de centură internă, sunt aproape patru kilometri pe care trebuie să îi refacem. Am avut o discuţie şi la Ministerul Mediului şi cu reprezentanţii BERD-ului. Vrem să intrăm într-un parteneriat pentru a achiziţiona autobuze noi pentru Transurban. Dorim să luăm un credit BERD pentru ca în maxim doi ani de zile tot municipiul Satu Mare să fie iluminat printr-un sistem modern şi foarte economic, pe bază de leduri. Am discutat contractarea unui credit pentru continuarea lucrărilor de refacere a infrastructurii. Prin proiectele pe care le avem deja vom reabilita 22 de străzi de pământ. Dorim să continuăm aceste lucrări pentru ca toate străzile să fie reabilitate, să aibă toate utilităţile. Am fost contactaţi, de asemenea, de o firmă care doreşte să ne ajute să îngropăm toate cablurile, ca să mă exprim aşa. Nu mai vrem să avem acele reţele de cabluri atârnate pe stâlpi, care sunt un pericol pentru populaţie”, a conchis Dorel Coica.

    Ciprian Bâtea

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE