More

    Ioan Crasnai, primarul comunei Socond

    1
    Într-un decor uman, greu de realizat într-o comună atât de greu de condus, am avut fericita ocazie să cunosc un om care se dedică total muncii în slujba oamenilor. Primarul Ioan Crasnai, cu o concepţie sănătoasă despre menirea sa într-o funcţie meritată, fără încrâncenare şi plin de optimism, priveşte cu seninătate spre jumătatea plină a paharului, cu ferma convingere că se vor schimba multe lucruri în bine pe raza comunei Socond.

    Are în grijă peste 2.500 de suflete
    Spuneam, comună grea, ce cuprinde Socond, Cuţa, Hodişa, Soconzel şi Stâna, localităţi în care timpul şi munca le vor schimba. Dl. Ioan Crasnai a trudit o bună parte a vieţii, din greu, pe baricada adevărului şi a dreptăţii. O ştiu mulţi oameni ce-l cunosc. A primit o bună şi sănătoasă educaţie în familie, educaţie ce a făcut-o cu tenacitate şi sacrificii fiicelor lui, care-l fac fericit prin reuşita lor în viaţă, fiind şi ele utile societăţii.
    Pe drumul grijilor pentru colectivitatea comunei Socond, consideră că trebuie să dea mai mult aproapelui său, dar el are în grijă peste 2.500 de suflete, din care aproape 50% sunt ţigani, care trebuie ajutaţi lună de lună.
    Primarul găseşte modalităţi să-i ajute, dar trebuie căutate căi de a-i învăţa să muncească, nu să trăiască din banii colectivităţii, cu care s-ar putea realiza obiective importante pentru ridicarea nivelului de trai al oamenilor.

    Lucrează bine cu Consiliul Local
    Primarul lucrează bine cu Consiliul Local, având certitudinea că sunt convinşi că toţi aleşii sunt în slujba oamenilor şi nu invers. Lucrează bine cu organele de Poliţie, cu Pompierii, cu Învăţământul şi Sănătatea.
    A fost mândru spunând că la grădiniţa visată se toarnă planşeul, iar lângă sediul Primăriei se finisează alături de cabinetul medical o modernă şi atât de utilă farmacie, unică pe o rază mare de comunităţi. Aceasta şi pentru faptul că aproape 80% din populaţie este de vârsta a treia.
    M-a impresionat sensibilitatea acestui om, care nu mi-a vorbit ca un primar, ci ca un om plin de omenie, ce cunoaşte bine gândurile, sentimentele şi trăirile sufleteşti ale locuitorilor.
    Provine din Hodişa şi ştie totul despre tradiţii, datini, obiceiuri. Este mândru de formaţiile artistice, despre dansurile populare codreneşti, despre nunţile făcute în căminele culturale, dar şi în Satu Mare. Oficiază 8-12 căsătorii într-un an. Crede că populaţia este în creştere, văzând sporul ţiganilor (peste o mie).

    Un primar destoinic, harnic şi cumpătat
    Nu este un om vanitos, este realist, aşezat, cumpătat, un primar destoinic, om de cuvânt, iubitor de oameni, dornic să-i ajute, ştie să lucreze cu toate categoriile sociale, este modest, harnic, ambiţios, luptător, tenace, ospitalier (cum este poporul român), apreciat de oficialităţi, prietenos, sincer şi, ce-i mai important, este cu bun simţ în tot ceea ce face.
    Aşa ar fi enumerate trăsăturile de caracter ale primarului din Socond, dl. Ioan Crasnai. Sunt sigur că iubirea pentru locuitori este reciprocă, chiar şi a celor care nu l-au votat, pentru că îşi dau seama că acest om doreşte binele locuitorilor din cele cinci localităţi.
    Ar dori să realizeze o brutărie atât de necesară ca farmacia. Va sprijini acest obiectiv, la fel ca altele care vor crea locuri de muncă.
    Este mândru de oamenii de acolo, buni gospodari, iubitori de animale, buni agricultori şi credincioşi, făcând din biserică un crez ce-i călăuzeşte pretutindeni. A vorbit de extinderea cimitirului, de capelă, de grija pentru locurile de veci, dovadă a civilizaţiei ce trebuie să pătrundă până în cel mai îndepărtat cătun.

    Sprijină întreprinzătorii locali
    S-a reuşit să se împartă bugetul pe capitole şi articole, dar va insista la iniţierea unor proiecte pentru accesarea de fonduri, pentru a aduce locuri de muncă pentru locuitori. Va insista asupra încurajării întreprinzătorilor locali, pe care-i va sprijini, fiind convins că un primar devotat are menirea să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a ridica nivelul de viaţă al celor pe care-i reprezintă. Şi dl. Crasnai îi reprezintă cu prisosinţă. Îi apără, îi laudă şi le mulţumeşte pentru înţelegere, pentru hărnicie, pentru alăturare în reuşita manifestărilor legate de Ziua Naţională, Ziua Imnului, Ziua Drapelului, cerând şcolii să fie promotorul acestora. Au apărut de sărbători o mulţime de steaguri pe la casele oamenilor, dovadă că au înţeles ce înseamnă ţară şi dragoste de ea.
    Emisiunea “Oameni şi fapte” se potriveşte acestui primar, pornit să îi ajute pe cei mulţi, să transforme înfăţişarea satelor şi să crească bunăstarea oamenilor. Este un om de calitate, ce merită laude pentru gândurile de bine pentru locuitorii comunei Socond. NV-TV şi Gazeta de Nord-Vest îl felicită şi-i doresc succese!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE