More

    Părintele Alexandru Tincu a plecat între îngeri

    Untitled-1

    Un om de o aleasă ţinută morală, un teolog desăvârşit şi un părinte al inimilor şi sufletelor, nu mai este printre noi. Părintele Alexandru Tincu a plecat să se odihnească la ceruri, acolo unde sufletul său îşi va găsi odihnă veşnică. După ce 72 de ani a călăuzit sufletele sătmărenilor, a ales să plece lângă Dumnezeu, pe care l-a cinstit şi servit cu sfinţenie toată viaţa lui. Fie ca Domnul Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să îi aşeze sufletul acolo unde drepţii se odihnesc.

    Părintele Alexandru Tincu s-a născut la 25 septembrie 1941, în comuna Odoreu, şi ar fi împlinit în acest an vârsta de 72 de ani. A absolvit Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, iar apoi a terminat Facultatea de Teologie la Sibiu, în anul 1963. A fost ales protopop al Sătmarului după pensionarea părintelui protopop Ioan Ţolescu, remarcându-se în rândurile sătmărenilor drept un om de o aleasă ţinută morală, un teolog desăvârşit şi un părinte al inimilor şi sufletelor.
    Din momentul alegerii sale, părintele şi-a continuat activitatea la Protopopiat, activitate pe care a început-o în anul 1977. Întrucât activitatea de la parohie s-a împletit cu cea de la protopopiat, părintele Tincu a participat la toate sfinţirile, resfinţirile de biserică, dar şi la sfinţirea a şapte pietre de temelie pentru noile biserici din municipiul Satu Mare. A făcut parte din conducerea locală şi judeţeană încă de la sfârşitul lui decembrie 1989, fiind consilier judeţean, până la Hotărârea Sfântului Sinod care a interzis asemenea activităţi de către clerici. De asemenea, a fost vicepreşedinte al Societăţii de Cruce Roşie – filiala Satu Mare şi membru în Comitetul Judeţean al Asociaţiei Cultul Eroilor.

    Activitatea editorială se reflectă în publicarea unor articole, ştiri, reportaje despre viaţa bisericească în cotidienele sătmărene. A publicat patru cărţi de predici, pentru care Direcţia Judeţeană de Cultură Culte şi Patrimoniu Naţional i-a acordat Diploma “Pentru promovarea literaturii religioase”. Până recent a slujit la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din Satu Mare. Părintele Tincu s-a bucurat de o familie foarte frumoasă, mândrindu-se, alăturid e soţia sa, cu cei doi copii şi cu o nepoată.

    Părintele dr. Cristian Boloş, care a slujit împreună cu părintele Tincu la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, are numai cuvinte frumoase la adresa celui plecat poate prea devreme dintre noi. Părintele dr. Cristian Boloş a scos în evidenţă faptul că părintele Alexandru Tincu l-a slujit pe Dumnezeu de aproape o jumătate de veac. În tot acest timp a fost inima comunităţii, prin tot ce a făcut, a reuşit să pătrundă în sufletele credincioşilor şi să-i facă mai buni. Întotdeauna a fost preocupat şi de aspectele educative şi filantropice. A participat la toate evenimentele din viaţa credincioşilor pe care i-a păstorit de la leagăn şi până la mormânt. I-a învăţat pe toţi să fie creştini buni, să facă fapte bune, este un autentic mijlocitor între Dumnezeu şi om. Este cunoscut în tot judeţul ca un preot model. Părintele Tincu are la activ mulţi ani de zile în care a luptat „lupta cea bună” și pe tărâmul mass-media, atât la Gazeta de Nord-Vest, în reviste de cultură, cât şi la Nord-Vest TV, ca moderator al emisiunii religioase “Glasul Bisericii”. Gazeta de Nord-Vest şi Nord-Vest TV transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE