More

    Firmele nu vor subvenţii pentru ucenicie

    ucenic

    Autorităţile au adoptat o serie de modificări la Legea 179/2013 privind ucenicia la locul de muncă. Potrivit legislaţiei în vigoare, ucenicii primesc salariu în timpul calificării, iar angajatorii beneficiază de subvenţii din partea statului pentru activitatea de ucenicie. Cu toate acestea, nicio societate comercială din judeţul Satu Mare nu a angajat vreun ucenic. Anunţul a fost făcut ieri în cadrul unei conferinţe de presă de către directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Marcel Maruşca, respectiv directorul adjunct al instituţiei, Simona Derşidan.

    Ce spune legea
    Ultimele modificări la Legea uceniciei definesc clar modalitatea prin care angajatorii pot recruta şi instrui personal la locul de muncă şi stabilesc clauzele care pot fi introduse prin contractul între cele două părţi. Noul text aduce câteva noutăţi menite să faciliteze accesul tinerilor pe piaţa muncii. Spre exemplu, contractul de ucenicie cuprinde, pe lângă cerinţele obligatorii pe care trebuie să le conţină, un contract de muncă, clauze cu privire la calificarea pe care o dobândeşte ucenicul, numele coordonatorului de ucenicie şi denumirea calificării obţinute de ucenic, locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională etc. În accepţiunea legii, ucenicia la locul de muncă reprezintă „formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă“, iar programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă „constituie parte integrantă a contractului de ucenicie la locul de muncă“. Ucenicia la locul de muncă se adresează „tinerilor care doresc să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă“. La rândul său, ucenicul este definit ca „persoană fizică, având vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care din voinţă proprie încheie un contract de ucenicie la locul de muncă cu un angajator, în scopul obţinerii unei calificări“. De asemenea, formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă reprezintă „formarea profesională de care beneficiază ucenicul, organizată de un furnizor de formare profesională autorizat, potrivit prevederilor OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

    Salariu minim pe economie, cel puţin
    Printre altele, angajatorul trebuie să încheie un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat şi să suporte contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului. Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, putând fi de 12, 24 sau 36 de luni. Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de şase ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână. La încheierea contractului de ucenicie, părţile pot conveni ca activitatea ucenicului să continue cel puţin o perioadă determinată sau ucenicul să suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesională finanţată de angajator. Salariul ucenicului trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore, în medie, pe săptămână.

    Firmele nu vor subvenţiile statului
    Angajatorul ucenicului poate primi lunar, la cerere, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Pentru primirea sumei de la stat, angajatorul trebuie să încheie o convenţie cu agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă. ISR este în prezent, stabilit la 500 de lei, deci angajatorul poate primi lunar, pentru fiecare ucenic, până la 300 de lei din partea statului. “Până în prezent nu am primit nicio solicitare concretă pe Legea uceniciei, dar firmele se interesează”, a precizat Marcel Maruşca.

    Doar un şomer din cinci e indemnizat
    Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Simona Derşidan,a declarat că rata şomajului a fost de 4,3% la nivelul judeţului Satu Mare. Concret, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă figurează un număr de 12.922 de persoane, din care doar un număr de 2.144 şomeri sunt indemnizaţi, în timp ce 10.778 nu se mai bucură de vreo formă de indemnizaţie. Vestea bună este că AJOFM Satu Mare a reuşit să le găsească locuri de muncă unui număr de 2.886 de persoane în primele zece luni ale acestui an. Totodată, prin cursurile organizate de AJOFM au fost calificate în diferite meserii un număr de 652 de persoane, în timp ce pentru anul viitor instituţia îşi propune să recalifice un număr de 574 de persoane în numai puţin de 22 de specializări.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE