More

    Mii de credincioşi au sărbătorit hramul bisericilor din Măriuş, Vama şi Doba

    marius

    Bisericile din localităţile Măriuş, Vama şi Doba şi-au sărbătorit ieri hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” chiar dacă această sărbătoare a avut loc vineri. Parohiile celor trei biserici au luat decizia de a sărbători hramul în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea arhanghelilor atunci când aceasta cade în cursul săptămânii, tocmai pentru a oferi posibilitatea fiilor satului de a se întoarce acasă.

    Oficialităţile au onorat sărbătoarea de la Măriuş
    Hramul bisericii din localitatea Măriuş a fost onorat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, dar şi a primarului comunei Valea Vinului, Radu Cristea, şi a primarului din Crucişor, Florinel Andreica, care este şi fiu al satului. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi printre care preotul paroh, Petru Vamoş, stareţul Mănăstirii Măriuş, părintele Gherontie precum şi preoţi din localităţile învecinate. De asemenea, la sărbătoare au participat şi săteni şi fii ai satului care au umplut până la refuz mica dar frumoasa biserică din Măriuş.
    Predica a fost rostită de preotul din Bârsăul de Sus, Gheorghe Pop, care i-a îndemnat pe săteni să fie miloşi cu cei aflaţi la necaz, să-i ajute, să împlinească cuvântul lui Dumnezeu şi să nu se lase ispitiţi de diavol. De asemenea, a explicat şi semnificaţia numelor de Mihail (cine este Dumnezeu) şi Gavril (bărbat este Dumnezeu). La finalul Liturghiei, preotul paroh Petru Vamoş a explicat de ce hramul bisericii a fost ţinut în această duminică şi nu în ziua sărbătorii. “În urmă cu doi ani am hotărât împreună cu membrii consiliului parohial să sărbătorim hramul bisericii în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, atunci când aceasta cade în cursul săptămânii, tocmai pentru a oferi fiilor satului posibilitatea să vină în număr cât mai mare la casa părintească”, a mai explicat preotul paroh, care nu a uitat să mulţumească oficialităţilor judeţene şi locale care au onorat sărbătoarea locuitorilor satului Măriuş.
    Pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, sărbătoarea a avut o dublă semnificaţie, afirmând că pe lângă faptul că se simte onorat că a putut participa la această slujbă îşi serbează şi ziua onomastică, acesta având al doilea prenume de Mihai.

    Sărbătoare mare la Vama
    În comuna Vama a fost ieri mare sărbătoare. Biserica ortodoxă din localitate şi-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, în incinta lăcaşului de cult a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de preotul Ioan Roman. În fiecare an, la slujba religioasă participă şi numeroase oficialităţi. Astfel, în băncile bisericii au putut fi văzuţi subprefectul Cristian Sasu, directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, dar şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PDL, Petre Mureşan, şi vicepreşedintele PNL Satu Mare, Mircea Pal, doi fii ai satului. Sute de credincioşi s-au adunat la slujba festivă, care a fost urmată de un concert de pricesne.
    Sărbătoarea bisericii din Vama este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către credincioşi, în frunte cu interpretul de muzică populară Nicu Pop, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local. După concertul de pricesne, Felician Pop şi preotul Ioan Roman au înmânat diplomele de onoare pentru invitaţii lor. Evenimentul a continuat la Valea Măriei cu o masă festivă, ocazie cu care primarul comunei Vama, Vasile Corodan, a premiat patru cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Aceştia au primit flori, diplome şi un certificat de căsătorie din partea Consiliului Local. Manifestarea s-a bucurat şi de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care în ciuda programului încărcat şi-a făcut timp să ajungă şi la Vama. Acesta i-a felicitat pe organizatori şi i-a asigurat de tot sprijinul instituţiei pe care o conduce. Invitaţii şi participanţii la masa festivă au avut parte şi de momente artistice oferite de către preotul Ovidiu Ciprian Marţiş, dar şi de către Ionuţ Doroş şi formaţia sa.

    Biserică arhiplină la Doba
    Şi la Doba biserica a fost arhiplină la sărbătoarea hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi printre care preotul paroh Ioan Ardelean şi secretarul protopopiatului Carei, Dorel Silaghi, care a şi rostit cuvântul de învăţătură. Totodată, preotul paroh a vorbit şi despre importanţa sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. La sfârşitul sărbătorii de la Doba a avut loc şi o agapă creştină.
    Florin Dura
    Silvia Cseh

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE