More

    Sute de sătmăreni s-au întâlnit cu jurnalistul Adelin Petrişor

    conferinta-1

    Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu” Satu Mare l-a găzduit timp de două zile pe cunoscutul jurnalist de război Adelin Petrişor, în prezent reporter la TVR 1. Cu această ocazie, s-a desfăşurat o conferinţă publică şi o proiecţie de film documentar “Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat de Adelin Petrişor şi operatorul Cătălin Popescu, în 2012, precum şi lansarea ultimului volum “Ţara cu un singur gras”. Atât joi, cât şi vineri, numeroşi sătmăreni, fie ei adulţi sau elevi s-au declarat interesaţi de regimul comunist de la Phenian. Despre filmul documentar şi despre volum au vorbit prof. univ. dr. Claudiu Porumbăceanu de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad şi jurnalista Viorica Shibata. Înainte de întâlnirea cu publicul sătmărean, jurnalistul Adelin Petrişor a susţinut o conferinţă de presă. Cu această ocazie, el a declarat că experienţele pe care le-a trăit la Guantanamo şi în Coreea de Nord au fost cele mai traumatizante. Mai ales că pentru cei care trăiesc într-o dictatură este imposibil să viseze, spre deosebire de capitalişti, unde fiecare poate să devină ceva.

    Volumul “Ţara cu un singur gras”, editat de Editura Polirom şi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, în noiembrie 2013, a fost cea mai vândută carte a unui autor român, la fel ca şi ediţiile online. Jurnalistul Adelin Petrişor a declarat că s-a hotărât să scrie această carte pentru ca tinerii să afle cum era în comunism, şi despre faptul că România era foarte aproape să ajungă ca şi Coreea de Nord, dacă n-ar fi fost Revoluţia din 1989. În cadrul filmului documentar “Coreea de Nord, nimic de invidiat” este prezentată ţara considerată cea mai izolată din lume, când nord-coreenii sărbătoreau 100 de ani de la naşterea marelui lor conducător Kim Ir Sen. Dincolo de festivismul faraonic, Coreea de Nord e un lagăr uriaş în care trăiesc 25 de milioane de oameni, care nu au voie să deţină proprietăţi, primesc mâncare pe cartelă, nu au voie să vorbească cu străinii şi nu ştiu ce e Internetul.
    Pentru paradele grandioase, coreenii se pregătesc săptămâni la rând, iar în Phenian se construiesc blocuri cu 50 de etaje, care nu sunt locuite de nimeni, căci rolul lor este doar cel de a impresiona străinii şi de a masca sărăcia. Dacă mâine s-ar prăbuşi regimul comunist, coreenii nu ar şti ce să facă. Ei trăiesc cu ceea ce primesc, iar dacă sunt întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de traiul lor, nu ştiu ce să răspundă, fiindcă nu au un termen de comparaţie, nu au la ce să se raporteze. În prezent, Coreea de Nord este ţara cea mai izolată din lume. Kim Ir Sen l-a avut ca succesor pe Kim Jong-il, iar în prezent ţara este condusă de Kim Jong-un.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE