More

    Jale la simulare în Satu Mare

    simulare

    Rezultatele obţinute de elevii sătmăreni de clasele a XI-a şi a XII-a la simulările la bacalaureat nu sunt deloc încurajatoare pentru adevăratele examene care vor avea loc în vară. Cu excepţia examenelor la limba maternă (promovabilitate de 66,09% la clasa a XI-a şi 73,96% la clasa a XII-a), la niciuna dintre celelalte probe nu s-a trecut de un procent de promovare de 50%. Rezultatele obţinute la matematică au fost dezastruoase.

    Rezultate dezastruoase la matematică
    Simulările la bacalaureat au scos în evidenţă faptul că nici elevii de clasa a XI-a, dar mai ales nici cei de clasa a XII-a nu sunt nici pe departe pregătiţi pentru cel mai important examen al vieţii lor, Bac-ul. Astfel, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educaţiei, la nivelul judeţului Satu Mare rezultatele sunt cel puţin proaste, dacă nu chiar foarte proaste.

    Astfel, la simulările susţinute de clasa a XI-a, în judeţul nostru, procentul de promovabilitate la Limba şi literatura română a fost de 40,51%, în timp ce la Limba maternă a fost promovat de 66,09% dintre cei care au susţinut proba. Dezastru însă la matematică, probă care s-a dovedit a fi şi de astă dată puntea suspinelor, unde procentul de promovabilitate a fost de doar 33,24%.

    Situaţia nu este nici pe departe mai bună pentru elevii de clasa a XII, pe care în vară îi aşteaptă adevăratele examene. Astfel, la proba de Limba şi literatura română procentul de promovabilitate în judeţ a fost de 47,01%, iar la Limba maternă promovabilitatea a fost de 73,96%. Dacă la proba la alegere a profilului procentul de promovabilitate pentru elevii de clasa a XII-a din judeţ a fost de 53,35%, la matematică, doar 38,45% dintre candidaţii care au susţinut proba au reuşit să ia o notă mai mare de cinci.

    Promovabilitate de o treime
    Dacă se ia în considerare faptul că pentru a promova examenul de bacalaureat candidaţii trebuie să ia minim 5 la fiecare probă, atunci se poate constata că promovabilitatea la simulare a fost de doar 33,24% la elevii de clasa a XI-a şi de 38,45% la cei de clasa a XII-a. Însă se ştie că media minimă pentru ca examenul de Bac să fie considerat promovat este 6, atunci promovabilitatea este şi mai mică doarece sunt elevi care, deşi au luat note peste cinci la toate materiile, nu au reuşit să aibă o medie generală de minim 6.
    Rezultatele obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013 – 2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE