More

    Prezidenţiabilii lui Băsescu

    Preşedintele Traian Băsescu a nominalizat recent patru posibili candidaţi ai Dreptei pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Aceştia sunt Emil Boc, Crin Antonescu, Elena Udrea şi Mihai Răzvan Ungureanu. Comentatorii politici nu au întârziat să analizeze şansele fiecărui nominalizat în parte, cu avantajele dar şi cu punctele lor slabe.

    Despre fostul prim-ministru Emil Boc, preşedintele Băsescu a afirmat că, deşi se vorbeşte deocamdată prea puţin despre o posibilă candidatură prezidenţială a acestuia, a fost un politician care şi-a sacrificat voturile pentru a trece ţara prin criză. La rândul lor, comentatorii politici acreditează ideea că din momentul în care a câştigat primăria Clujului, Emil Boc s-a aflat într-o perioadă de recuperare a popularităţii, care a suferit o lovitură aspră după asumarea măsurilor de austeritate. Dar una din problemele sale în calitate de candidat la prezidenţiale este aceea de a obţine, în eventualitatea accederii sale în turul al doilea, voturile celorlalte partide, ştiut fiind că majoritatea lor nu îl agreează.

    Un lucru asemănător se spune şi despre candidatura lui Crin Antonescu. Deşi cotat cu prima şansă de a intra în turul al doilea al prezidenţialelor, alături de candidatul PSD, şi în ciuda faptului că inclusiv Traian Băsescu a afirmat că l-ar susţine în faţa lui Ponta, şi Crin Antonescu ar avea o reală problemă în obţinerea voturilor electoratului celorlalte partide de Dreapta. În plus şi la fel de evident, candidatura sa va oferi muniţie PSD şi susţinătorilor numeroşi ai acestui partid.

    În ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, principalul său dezavantaj menţionat şi de Traian Băsescu, mentorul ei politic şi spiritual, este reprezentat de reticenţa electoratului din România de a vota o femeie în cea mai importantă funcţie a statului. La fel, apoi, noile dezvăluiri despre ilegalităţile comise cu prilejul “galei Bute” i-ar putea afecta drastic popularitatea cu care nici înainte nu se prea putea lăuda. Candidatura sa ar putea fi susţinută de electoratul PMP şi al PDL, dar nu este suficient pentru o victorie la urne.

    În sfârşit, principalul dezavantaj al candidaturii lui Mihai Răzvan Ungureanu este lipsa unei infrastructuri de partid, în condiţiile în care Forţa Civică este un partid neparlamentar, fără structuri în teritoriu. Dintre cei patru lideri politici nominalizaţi de Traian Băsescu, de cel mai mare grad de încredere în rândul populaţiei se bucură, totuşi, Mihai Răzvan Ungureanu, care continuă să creadă în şansele sale, mai mult, poate, decât s-ar justifica.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE