More

    Corb la corb nu-şi scoate ochii

    1

    Membrii Comisiei de disciplină a Colegiului Satu Mare l-au absolvit pe colegul lor, chirurgul Alexandru Andreica, de acuzaţia de malpraxis. După două audieri rapide, membrii Comisiei de disciplină au concluzionat că nu se poate reţine nicio culpă medicală în sarcina chirurgului Andreica. Colegiul Medicilor afirmă că sătmăreanul Vasile Onuc, după o banală operaţie de apendicită, era să-şi piardă viaţa din cauza unei “complicaţii postoperatorii”. Victima se declară dezamăgită de decizia Colegiului Medicilor Satu Mare, sperând să-şi găsească dreptatea în Justiţie. Acesta a depus împotriva chirurgului din cauza căruia era să-şi piardă viaţa o plângere penală pentru vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu.

    Un răspuns previzibil
    Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor a fost formată din dr. Livian Cioltean, dr. Lidia Tămaş şi dr. Marcel Nichita. După ce au audiat părţile implicate şi studiul înscrisurilor medicale depuse la dosar, membrii comisiei au ajuns la concluzia că nu se poate reţine vreo culpă medicală în sarcina colegului lor, medicul Alexandru Andreica. “Conduita terapeutică aplicată de dr. Andreica a fost una adecvată afecţiunii de care suferea pacientul Vasile Onuc, complicaţia apărută ulterior intervenţiei chirurgicale nu este consecinţa unei culpe medicale. Complicaţia descrisă de pacient este prezentată în literatura de specialitate ca şi posibilă complicaţie postoperatorie. După cum rezultă din acordul scris al pacientului existent la dosarul cauzei, acesta a fost informat cu privire la intervenţia chirurgicală, evoluţia şi posibilele complicaţii ce pot apărea. Pentru cele arătate, în cauză nu se poate constata existenţa unei culpe medicale sau a unei abateri disciplinare, motiv pentru care membrii comisiei de disciplină, în unanimitate, decid: 1. În conformitate cu prevederile art.110 lit.a din Statutul Colegiului Medicilor din România, se dispune stingerea acţiunii disciplinare pornite împotriva medicului Alexandru Andreica deoarece faptele prezentate nu constituie abateri disciplinare. 2. Împotriva deciziei se poate face contestaţie la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România în termen de 15 zile de la data comunicării prezentei decizii, contestaţia se va depune la sediul Colegiului Medicilor Satu Mare (…)”, se arată în decizia nr.13 din 21 iulie 2014, semnată de preşedintele Comisiei de disciplină, dr. Veronica Hobian.
    Vasile Onuc susţine că decizia Colegiului Medicilor Satu Mare nu va reuşi să-i oprească demersurile de tragere la răspundere a chirurgului Alexandru Andreica, care era să-i provoace moartea în urma unei banale operaţii de apendicită. “Chirurgul Andreica mi-a spus încă pe holurile Spitalului Judeţean că nu am nicio şansă la Colegiul Medicilor, întrucât cei din Comisia de disciplină îi sunt colegi. Timpul a dovedit că a avut dreptate, căci corb la corb nu-şi scoate ochii. Am depus împotriva medicului Andreica o plângere penală pentru vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu. Sper să mi se facă dreptate în Justiţie, dar nu ca şi la Colegiul Medicilor Satu Mare”, ne-a declarat victima Vasile Onuc.

    Şantaj cusut cu aţă albă
    În luna iunie, Gazeta de Nord-Vest a prezentat pe larg povestea unui şantaj care pare cusut cu aţă albă. Pacientul Vasile Onuc îl acuză pe medicul Alexandru Andreica de la Spitalul Judeţean Satu Mare că i-a înscenat şantajul pentru a-l compromite şi pentru a scăpa astfel de consecinţele plângerii de malpraxis pe care a înaintat-o Ministerului Sănătăţii. După o operaţie de apendicită, care apoi s-a infectat şi s-a desfăcut, Vasile Onuc a ajuns la o clinică din Cluj, unde a stat internat o lună întreagă, din care şapte zile la Terapie Intensivă. Onuc susţine că, după ce a luat şpagă ouă şi pălincă pentru a-l opera, medicul Andreica a fost cel care a propus să-i dea 1.000 de euro pentru a-şi retrage plângerea de malpraxis transmisă Ministerului Sănătăţii. Vasile Onuc a căzut în capcana întinsă abil de chirurg, considerând că se poate înţelege amiabil cu cel din a cărui neglijenţă era să-şi piardă viaţa, în urma unei banale operaţii de apendicită. Onuc a fost prins de poliţişti după ce a primit banii de la chirurg, care l-a denunţat pentru şantaj. În timp ce reclamaţia de şantaj este cercetată de Poliţie, reclamaţia de malpraxis este anchetată de Colegiul Medicilor Satu Mare.
    Supărat pentru modul în care medicul Alexandru Andreica a încercat să-l scoată infractor, Vasile Onuc a depus la rândul său o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu împotriva cadrului medical. “Degeaba mi-a înscenat şantajul, căci tot nu va scăpa de consecinţele malpraxisului. Instanţa va fi obiectivă şi va fixa despăgubirile care mi se cuvin. Am fost naiv că am acceptat cei 1.000 de euro de la cel care era să mă cureţe cu operaţia sa”, ne-a declarat Vasile Onuc.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE