More

    Conducerea Consiliului Județean și a Spitalului caută soluții pentru rezolvarea crizei şi salariilor

    Angajații Spitalului Județean Satu Mare nu și-au primit salariile nici acum, deși trebuiau să fie acordate încă înainte de Paște. Acest lucru este cauzat de niște probleme pe care atât conducerea Consiliului Județean, cât și cea a Spitalului încearcă să le rezolve.

    Pe scurt, ar fi vorba despre niște măriri de salarii pentru medici și asistenți, iar fondurile nu au mai ajuns pentru restul angajaților din spital: personalul auxiliar și cel de întreținere.

    Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, încearcă să explice situația:

    ”Datorită modificărilor legislative, unele persoane implicate în actul medical beneficiază de o mărire de salariu considerabilă. Și aici mă refer la personalul medical. Măririle de salarii de bază, stabilite prin lege, afectează medicii și asistenții medicali. Restul personalului auxiliar și personalul TESA nu beneficiază de măriri de salariu. (…) Anvelopa ce se poate acorda pentru așa numitele sporuri la nivelul instituțiilor coordonate de Consiliul Județean trebuie să respectăm anvelopa de 30%. Dar la nivelul Spitalului există o legislație specifică, care de multe ori lasă o marjă îngustă de interpretare a legii. Acum încercăm cu managementul spitalelor să ne încadrăm în acest cuantum de 30%. Căci la unele spitale cuantumul a fost mai mare de 30%. Din acest motiv s-a întârziat puțin cu plata salariilor. Este aproape imposibil ca nimeni să nu piardă la salariu datorită acestor măriri de salariu. Este un nonsens ce vă spun, căci nu noi stabilim salariile, ci Guvernul”.

    Conducerea Consiliului Județean Satu Mare, prin președintele Pataki Csaba, susține că încearcă să rezolve această problemă . Astfel de circa zece zile se poartă un dialog continuu cu sindicatele pentru a se putea găsi o soluție. Conducerea Consiliului Județean va folosi fondul de sporuri de la Consiliul Județean, acolo unde nu se mai acordă acest stimulent. Aceste sume vor fi distribuite către personalul auxiliar din spitale, astfel încât impactul negativ asupra veniturilor să fie cât mai mic.

    La nivelul Spitalului Județean Satu Mare și a secțiilor externe lucrează un număr de circa 2.800 de persoane.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE