More

    Biserica ridicată în memoria lui Vasile Lucaciu, inaugurată la Apa

    Biserica de lemn din localitatea Apa, ridicată în memoria lui Vasile Lucaciu, a fost inaugurată ieri, 21 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea celei mai importante personalităţi a Sătmarului. Reconstruită din fondurile Consiliului Judetean Satu Mare, biserica se află în apropierea Casei Memoriale “Dr. Vasile Lucaciu” din Apa.

    Proiectul  va continua
    Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, a declarat cu ocazia inaugurării acestei biserici, că proiectul dedicat lui Vasile Lucaciu va continua la Apa.

    “Acest proiect a fost propus în urmă cu un an, iar pe lângă implicarea pe care au avut-o Consiliul Județean și Muzeul Județean, un aport important în realizarea lui a fost adus și de comunitatea locală din Apa. Proiectul va continua cu amenajarea spațiului din jurul bisericii, prin realizarea unui parc care va aduce un plus de frumusețe zonei”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus.

    După tăierea panglicii inaugurale a noului obiectiv muzeal din județ, a fost vernisată expoziția din interiorul bisericii, realizată de Muzeul Județean Satu Mare, în memoria marelui luptător Vasile Lucaciu. Vernisajul a fost urmat de un program cultural – artistic, susținut de elevii Grupului “Urmașii lui Lucaciu” a Școlii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Apa, moment care a avut loc la Centrul Cultural din localitate.

    Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean şi Primăria comunei Apa, în cadrul programului Centenar.

    Săptămâna dr. Vasile Lucaciu
    Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea celei mai importante personalităţi a Sătmarului, Muzeul Judeţean Satu Mare organizează în perioada 21-25 ianuarie 2019 „Săptămâna dr. Vasile Lucaciu”. Din această manifestare a fpăcut parte și inaugurarea bisericii de lemn de la Apa.

    De asemenea, în perioada 21-23 ianuarie 2019, în intervalul orar 9-14, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, sătmărenii sunt invitaţi la vizionarea filmului documentar „Patriotul din Şişeşti. Dr. Vasile Lucaciu”, realizat de Lucia Hossu Longin în cadrul ciclului „Memorialul durerii – O generaţie care ne-a dat o ţară” (durata 45 de minute). Cei interesaţi sunt rugaţi să se programeze anticipat la numărul de telefon 0740218234. În această perioadă vizionarea filmului este gratuită, iar începând cu data de 28 ianuarie, preţul biletului, cu vizitarea expoziţiei temporare „Sătmărenii şi Marea Unire” este de 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE