More

    Operatorul de apă deserveşte peste 200 de mii locuitori din judeţ

    Apaserv Satu Mare , de la înființare, a preluat continuu serviciile de alimentare cu apă și canalizare-epurare din județul Satu Mare. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, vor opera în 41 de UAT-uri , lărgind și crescând aria de deservire de la municipiul Satu Mare în întreg județul Satu Mare. Apaserv Satu Mare operează în toate municipiile și orașele din județ(ultimul oraș fiind preluat în 2010), și până la sfârșitul anului în 35 de comune , repartizat pe tipuri de servicii.

    88 de mii de contracte gestionate
    Apaserv Satu Mare deservește peste 208.000 locuitori din județul Satu Mare, evoluția numărului de locuitori deserviți fiind constantă.De la înființare, numărul locuitorilor deserviți s-a dublat. Societatea gestionează peste 88.000 de contracte, din care peste 83.000 fiind încheiate cu persoane fizice și peste 5000 contracte cu persoane juridice.

    Fără a lua în calcul lungimea branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare, Apaserv Satu Mare gestionează și întreține o rețea de apă cu peste 1370 km și respectiv 661 km rețea de canalizare, precum și 13 uzine de apă-stații de tratare a apei, respectiv 14 stații de epurare.

    De la înființare rețeaua de apă administrată de Apaserv a crescut de 7,5 ori , de la 185 km la 1372 km, în aceeași interval de timp rețeaua de canalizare a crescut de la 188 km la 661 km, adică de peste 3,5 ori.

    431 de angajaţi
    Comparativ cu creșterea exponențială a rețelelor și sistemelor, numprul salariaților companiei de apă a crescut, de la înființare, doar de 1,4 ori, adică de la un număr mediu de angajați de 310 la 431.

    Numărul mediu al angajaților a crescut doar cu 2,6% în ultimii 8 ani, în același interval de timp rețeaua de deservire crescând cu 100%.

    Redevența este suma plătită de Apaserv primăriilor care au concesionat serviciile către societate.Apaserv plătește aproximativ 19-20% din valoarea fiecărei facturi de apă către primării. Aceste sume sunt virate în fondul de Întreținere , Înlocuire și Dezvoltare , conform legislației în vigoare. În anul 2017, societatea a plătit redevență în valoare de 10.026.000 lei, reprezentând 18, 85 % din valoarea tuturor facturilor de apă emise pe parcursul anului .Cu alte cuvinte 19% din factura clienților este direcționată către acest fond de dezvoltare și întreținere.

    Cea mai mare redevenţă plătită
    Apaserv Satu Mare plătește cea mai mare redevență dintre toate companiile de apă regionale din România. În zonele de alimentare din Satu Mare, Carei și Negrești Oaș cu toate ca s-au preluat și deservit în mod constant mai multe comune arondate acestor zone, consumul populației și a persoanelor juridice a scăzut în mod constant, afectând în mod direct productivitatea.

    Apaserv Satu Mare are al 8-lea cel mai mic preț al apei dintre cele 39 de companii de apă regionale din România. Media fiind de 3,75 lei fără TVA.

    Prețul apei și a tarifului de canalizare este de 6,43 lei fără T.V.A. situându-se sub nivelul mediu de 6,65 lei.Astfel Apaserv are al 14-lea cel mai ieftin preț-tarif de apă- canalizare epurare dintre cei 39 operatori regionali din România. O parte din operatorii regionali de apă din România, facturează populației apă meteorică, ceea ce le permite să practice tarife mai reduse.Ultima creștere de preț din județul Satu Mare s- realizat la 1 iunie 2014, adică de peste 4 ani.

    Proiect de 206 milioane euro
    Compania Apaserv demarează o investiție 206 de milioane de euro.

    Potrivit proiectului, se vor extinde rețelele de apă potabilă, cele de canalizare și se vor construi noi stații de tratare și epurare. Rețeaua de canalizare se va extinde cu 448 de km fiin prevăzute 3 staţii noi de epurare, două stații de epurare vor fi extinse și reabilitate. Proiectul se va finanța prin Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 85% din fonduri vor veni de la UE, iar 13% de la guvernul României. Primăriile care au acțiuni la Apaserv vor asigura 2% din valoarea aproiectului. Licitația pentru proiect va fi demarată anul viitor.

    Raluca Jofi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE