Parlemeter 2020 (denumirea sondajului) a fost realizat ca sondaj Eurobarometru în perioada 20 noiembrie – 21 decembrie 2020 între 27.213 cetățeni din toate cele 27 de state membre ale UE de către Kantar și examinează părerile cetățenilor europeni cu privire la viața lor în timpul pandemiei și perspectivele lor personale pentru anul următor. Acest raport oferă o perspectivă asupra punctelor de vedere ale cetățenilor cu privire la rolul și prioritățile Parlamentului European, precum și cu privire la imaginea Uniunii Europene și percepția acestora asupra beneficiilor aderării la UE. Interviurile pentru acest Eurobarometru au fost realizate față în față în majoritatea țărilor.
Pentru cunoscătorii de limbă engleză, chiar cu minime cunoștințe, interesați de poziția cetățenilor europeni de la țară la țară asupra modului în care UE ia măsuri antiCOVID le recomand linkul https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2020/parlemeter-2020/en-data-annex.pdf. Aici veți găsi în procente și răspunsul românilor pentru fiecare întrebare în parte.
Pentru cei care sunt interesați de mediul din care provin respondenții, sex, stări sociale, apartenența la economie, statut familial, nivel de câștiguri… le recomand să studieze link-ul https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2020/parlemeter-2020/en-sd-annex.pdf
După o privire asupra certitudinii în vremuri incerte, Pandemia Covid-19 a întărit convingerile cetățenilor că Uniunea Europeană este locul potrivit pentru a dezvolta soluții eficiente de combatere a COVID-19 și a efectelor sale. La sfârșitul anului 2020, mai mulți respondenți au văzut lucrurile pe calea cea bună la nivelul UE în comparație cu propria țară. Mai mult, aproape trei din patru respondenți (72%) consideră că Planul de redresare al UE ar permite economiei țării lor să se refacă mai repede după efectele negative ale pandemiei de coronavirus.
După o analiză de ansamblu ultimul sondaj Kantar constată o creștere de zece puncte procentuale a numărului de cetățeni care au exprimat o viziune pozitivă asupra UE (50%) comparativ cu toamna anului 2019. 66% dintre respondenți în acest sondaj sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Dar, cu toate acestea, perspectivele individuale rămân pesimiste în fața pandemiei continue: 53% dintre respondenți consideră că situația economică din țara lor va fi mai proastă în viitorul apropiat decât este acum. Doar unul din cinci respondenți (21%) consideră că situația economică națională se va îmbunătăți în anul următor.
Probabil conduși de aceste consecințe percepute, cetățenii formulează o nouă prioritate politică de vârf pentru Parlamentul European: 48% dintre respondenți își doresc lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale în partea de sus a agendei. O schimbare similară apare și în clasamentul cetățenilor cu privire la valorile fundamentale pe care Parlamentul European ar trebui să le apere.
Pandemia și alte provocări globale, cum ar fi situația de urgență climatică, susțin apelul cetățenilor pentru reforma fundamentală a UE. 63% dintre respondenți doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important în viitor, o creștere de 5 puncte față de toamna anului 2019. Și în timp ce imaginea pozitivă a UE a crescut la sfârșitul anului trecut, la fel a făcut și apelul pentru schimbare: doar 27% susțin UE exact așa cum s-a realizat până acum, în timp ce 44% susțin mai degrabă pentru un UE reformat. Alți 21% sunt sceptici acum, dar ar deveni optimiști după o reformă.
A consemnat Gruiță Ienășoiu
|