More
  spot_img

  Mutilarea gernitală feminină reprezintă o problemă în Europa de vest

  - Advertisement -
   Pentru a marca Ziua internațională a toleranței zero pentru mutilarea genitală feminină (MGF) din 6 februarie, Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE) a publicat estimări ale numărului de fete cu risc de MGF în Danemarca, Spania, Luxemburg și Austria. Creșterea numărului de migranți din țările care practică MGF începând cu 2011 a crescut și numărul fetelor expuse riscului în Spania, Luxemburg și Austria.
   
     EIGE a calculat acum numărul de fete cu risc într-un total de 13 state membre ale UE. Cu toate acestea, schimbările din țările de origine ale migranților din Spania și Austria au micșorat ponderea fetelor cu un risc deosebit de mare de MGF. În Austria, de exemplu, cel mai mare grup de fete expuse riscului provine acum din Irak. Irakul are o rată de prevalență a MGF mult mai scăzută decât Etiopia, de unde provin majoritatea fetelor cu risc în 2011.
     Comunitățile afectate de MGF din UE au, de asemenea, opinii negative în ceea ce privește practica și cred că se stinge încet în țările lor de origine.
     „Ultimele estimări ale EIGE privind numărul de fete cu risc de MGF arată că legislația și campaniile funcționează. Numărul absolut de fete expuse riscului a crescut, deoarece există mai multe fete din țările care practică MGF care trăiesc în UE, dar comunitățile afectate se opun din ce în ce mai mult practicii și conduc frecvent eforturi pentru a o elimina. Câștigăm lupta împotriva MGF ”, a declarat Carlien Scheele, directorul EIGE.
     EIGE estimează că în Danemarca, între 11 și 21% dintre fetele originare din țările care practică MGF sunt expuse riscului (1.408 – 2.568 fete). În Spania, ponderea este de 9 – 15% (3.435 – 6.025 fete), 12 – 17% în Luxemburg (102 – 136 fete) și 12 – 18% în Austria (735 – 1.083 fete). Fetele care solicită azil prezintă un risc mai mare în toate țările pentru care avem date, ponderea fetelor expuse riscului ajungând la 37% în Danemarca, 19% în Luxemburg și 31% în Austria.
     Legislația și politica anti-MGF sunt puternice în toate cele patru țări ale studiului EIGE. Toate țările incriminează MGF, inclusiv atunci când sunt efectuate în străinătate. Cu toate acestea, protecția este mai slabă pentru femeile și fetele care încearcă să intre în UE pentru a solicita siguranță de la MGF.
     Dintre cele patru țări din studiu, doar Luxemburg recunoaște în mod oficial MGF drept motive pentru azil. În timp ce MGF a fost un factor în cererile de azil de succes în Danemarca, Spania și Austria, astfel de cazuri sunt rare. În Spania, majoritatea cererilor legate de MGF sunt respinse deoarece MGF este ilegală în țara de origine, deși poate avea loc în practică. Pentru a elimina MGF, EIGE recomandă statelor membre ale UE să ofere formare specializată profesioniștilor din sectoarele care se ocupă de comunitățile afectate, cum ar fi asistența medicală, educația, aplicarea legii și protecția copilului, azilul și migrația.
     EIGE recomandă, de asemenea, țărilor să implementeze sisteme naționale de înregistrare pentru a înregistra cazuri de MGF, să investească în campanii de bază și să recunoască MGF ca o formă de persecuție bazată pe gen în sistemul de azil. MGF este o formă severă de violență bazată pe gen care lasă adânci cicatrici fizice și psihologice asupra vieții victimelor din întreaga lume. Este o formă violentă de subordonare a femeilor și fetelor și se află în contradicție majoră cu principiul egalității de gen. Atâta timp cât practica persistă, EIGE va continua să ajute UE să o elimine.
     EIGE a dezvoltat o metodologie pentru estimarea numărului de fete cu risc de MGF în UE și a aplicat-o unui număr total de 13 state membre. Calculul include un scenariu cu risc ridicat și un risc scăzut. În scenariul cu risc ridicat, se presupune că migrația nu are niciun impact și că fetele originare dintr-o țară practică de MGF și care trăiesc într-o țară UE se confruntă cu același risc ca și când nu ar fi migrat niciodată. În scenariul cu risc scăzut, se presupune că migrația și integrarea au un impact asupra riscului prin schimbarea atitudinii față de MGF.
     Ca parte a studiului, au fost organizate focus grupuri cu comunitățile afectate de MGF din Danemarca, Luxemburg, Spania și Austria. În Austria comunitățile de fete provin din: Egipt și Sudan. În Danemarca din: Somalia, Irak și Iran. În Luxemburg din: Eritreea, Guineea-Bissau, Guineea și Senegal. În Spania din: Senegal, Guineea, Mali, Somalia, Nigeria, Gambia și Etiopia.
   
  P.S. Material preluat după un studiu MGF efectuat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare