More

    Catedrala Greco-Catolică “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare , unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din oraş

    Catedrala Greco-Catolică din orașul Satu Mare cunoscută şi ca Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”este situată pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 4, și este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din oraș.

    Lăcașul de cult a fost construit intre anii 1932-1937 și poarta hramul „Sfinții Mihail și Gavril”. Pe locul unde a fost ridicat acest edificiu, se găsea o alta biserică, construită între anii 1799-1803, în stil baroc. Catedrala prezintă trăsăturile stilului neo-bizantin atât în forma arhitecturală, cât și în ornamentarea murală interioară, dar și exterioară Colecția de artă și carte veche a bisericii, este adăpostită în subsolul catedralei, într-un spațiu special amenajat și conține peste 40 de icoane pe sticlă și lemn, dintre care se poate aminti cele șapte icoane de la biserica de lemn din Corund, datând din a doua jumătate a secolului XVIII , cât și patru icoane împărătești, de la biserica din Oar, datând din aceeași perioadă.

    Istoric
    Prima biserică greco-catolică română unită datează din anul 1799, când a fost așezată piatra de temelie a acestui lăcaş de cult, în centrul orașului Sătmar. Lucrările de construcție au durat 3 ani. Consacrarea bisericii a avut loc în anul 1803, de către Demetriu Beothy, vicar și paroh de Sătmar.

    În anul 1900, istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din Satu Mare a ajuns la o nouă etapă. Atunci, sub păstorirea parohului Ludovic Pop, s-a pus pentru prima dată în cadrul comunității românești unite, problema construirii unei alte biserici, cea existentă fiind neîncăpătoare pentru cei peste 12000 de credincioși ai parohiei.

    În 1928 se inițiază (se publică) un concurs pentru întocmirea planurilor de construire a bisericii noi. Premiul este câștigat de inginerul arhitect Victor Smigelschi. Contractul încheiat este aprobat de Ordinariatul diecezan.

    Criza economică generală amână însă lucrările până la 10 aprilie 1932. Pe baza calculelor făcute de inginerul arhitect Smigelschi, se constată că suma adunată, 4 milioane de lei, e suficientă pentru lucrările de construcție, inclusiv acoperișul. Prin licitația pentru lucrarea de construcție, care a avut loc la 2 iunie 1932, dintre 8 oferte, a fost primită aceea a arhitectului G.P. Liteanu din București.

    Proiectul construcției, împreună cu rezultatul licitației, a fost aprobat la 10 iunie 1932 în ședința consistorială a Episcopiei Greco Catolice-Române a Maramureșului. (Parohia Sătmar a trecut la Episcopia Maramureșului de la înființarea acesteia).

    În ziua de 25 septembrie 1932 a fost binecuvântată și așezată piatra de temelie a mărețului edificiu.

    Sfințirea Catedralei monumentale a avut loc cu binecuvântarea celor mai înalți arhierei din Transilvania: I.P.S.S. Mitropolitul Alexandru Niculescu, Episcopii: P.S. Dr. Iuliu Hosu, P.S. Dr. Ioan Bălan, P.S. Dr. Alexandru Rusu, P.S. Dr. Valeriu Traian Frențiu; precum și a unei înalte asistențe: Miniștrii Dr. Valeriu Pop și Valer Roman, dar și directorul general în Ministerul Cultelor, Zenovie Pâclișan.

    Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, din România a fost desființată în anul 1948, prin interzicerea abuzivă și brutală a cultului nostru de către autoritățile ateo-comuniste. Prin Decretul nr. 9 din 31 decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma Greco Catolică din România a fost repusă în drepturile sale legitime, anulându-se Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948, care interzicea acest cult.

    Descriere
    Stilul construcției este inspirat de arhitectura românească tradițională, cu o cupolă de pandantive, cu un pronaos flancat de două turnuri laterale cu logii, cu portalul de intrare monumental, trasat de o arhivoltă cu profiluri bogat ornamentate cu brâu în torsadă și vrejuri de acant.

    În interior se află o navă centrală cu două nave laterale cu logii deasupra și având câte patru deschideri delimitate de coloane duble. Deasupra pronaosului se află un balcon. Capitelurile tuturor coloanelor sunt realizate în manieră brâncovenească.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE