More


  Din Carei până în capătul lumii!

  - Advertisement -

  Laura Vereha și Sebastian Secan, sunt foști jurnaliști de televiziune și inițiatorii proiectului Călător în Bascheți, unul dintre cele mai citite bloguri de călătorii din România, cu cel mai mai popular cont românesc de travel de pe Tik Tok. Sebastian este din Carei ,umbla in toata lumea, dar se reintoarce acasa cu mult drag si dor, ori de cate ori are ocazia.

  Este greu să vorbim despre noi, însă te rog, să ne spui câteva cuvinte despre tine.
  Vreau să îi salut, în primul rând, pe sătmărenii mei. E o bucurie enormă, de fiecare dată, când gândul zboară acasă, cu mult dor. Da, nu e ușor să vorbești despre tine, chiar și după atâția ani de experiență în presă și televiziune. Încă sunt în perioada de acomodare cu faptul că nu mai sunt eu cel care pune întrebările. Sunt Sebastian Secan, am muncit peste 15 ani în domeniul jurnalismului. Am trecut pe la publicații precum Adevărul, Forbes, am lucrat și în trustul Pro și mai bine de 8 ani am fost reporter special pentru emisiunea Asta-i România. Am avut proiecte și în zona muzicală. Am fost, în 2008, membru al juriului pentru Selecția Națională Eurovision, dar și producător pentru diverse proiecte muzicale, pentru artiști precum Alexandra Ungureanu, Vasilică Ceterașul etc. Acum, însă, am luat pauză de la agitație și am devenit călător cu normă întreagă.

  Eşti careian, până la ce vârstă ai locuit în Carei? Când ai decis să pleci, care a fost motivul?
  N-am stat locului încă din adolescență. M-am înscris la liceu în Baia Mare, ca să mă întorc la Carei în clasa a 12-a. Apoi am stat un an în Alba-Iulia, unde nu m-am acomodat, ca să decid ulterior să studiez Jurnalismul la Cluj, acolo unde, de altfel, mi-am și început cariera în presă. Mutarea a venit cumva natural. Știam că o decizie bună, o cale firească, ca să mă pot dezvolta personal și profesional. De nouă ani stau în București, însă avantajul acum este că, fiind freelancer, pot munci azi de pe o plajă, mâine dintr-un vârf de munte. Îți spun însă atât: cu cât m-am îndepărtat mai mult de casă, cu atât dorul a fost mai mare. Carei pentru mine este acasă și azi, indiferent dacă mă aflu la mii de kilometri distanță, în poate cel mai frumos și exotic loc din lume. Sunt mândru că sunt careian și vorbesc despre orașul meu natal cu mult patos și multă dragoste, tuturor celor pe care îi întâlnesc în călătoriile mele prin lume.

  Cum a fost copilăria ta, şi care a fost cea mai mare dorinţă atunci?
  A fost o copilărie extrem de frumoasă, cu cheia la gât, în cartierul Mihai Viteazu 1 din Carei, iar weekend-urile și vacanțele mi le-am petrecut la Vezendiu, satul unde încă mai locuiește mama mea și de care sunt extrem de atașat emoțional. Pentru mine e cel mai frumos sat din lume și locul unde îmi încarc și azi bateriile, atunci când reușesc să ajung acasă.

  Când s-a născut proiectul “Călători în Bascheţi”?
  Am lansat proiectul calatorinbascheti.ro, alături de Laura Vereha, și ea jurnalistă cu mare experiență, în noiembrie 2019. După ani buni în care am călătorit în țară și străinătate, ne-am gândit cum ar fi să împărtășim și celorlalți experiențele noastre. A fost pur și simplu pasiune pentru scris și pentru călătorit. Țin minte că în primele șase luni nici măcar nu ne-am deschis mail-ul pentru că nu ne-am imaginat că ne poate scrie cineva, deși simțeam deja emulația din jurul proiectului. Atunci când am făcut-o am găsit 250 de mesaje, cereri de interviuri, propuneri de parteneriate, mail-uri de la români stabiliți în toată lumea, care ne spuneau că ne scriu cu lacrimi în ochi, uimiți de ce locuri de poveste sunt în România, țara lor, de care le e atât de dor.

  Povesteşte-ne mai multe despre acest proiect?
  Ne-am propus încă de la început să arătăm România de poveste, cu locuri mai puțin știute, dar care să te facă să spui: ”wow, avem așa ceva la noi, în România?”. Pe lângă asta prezentăm și locuri faine din străinătate. Și asta pentru că am călătorit, până acum, în peste 45 de țări, și am parcurs peste 200.000 de kilometri în țară. Am ajuns aproape în fiecare colț de țară, de la obiectivele turistice cunoscute, până la cele mai îndepărtate și izolate cătune. Nu e ușor să fii mereu pe drumuri, însă ne motivează comunitatea mare de călători faini, care s-a strâns în jurul nostru. Calatorinbascheti.ro e, azi, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România, cu peste 243.000 de fani pe Facebook, 93.700 pe Instagram și 267.500 pe Tik Tok și 1.026.000 recordul de vizitatori unici pe lună.

  Cum alegeţi locurile pe care le vizitaţi?
  Suntem travel bloggerii care se încăpățânează să le arate românilor România frumoasă, neștiută, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Practic, e important pentru noi să ajungem în locuri mai puțin umblate și care să te uimească, fie prin peisajele de pus în ramă, fie prin concept, fie prin servicii.

  Preferi România sau străinătatea? De ce?
  Pentru mine România e paradisul pe pământ. Avem neajunsuri, există probleme, avem lipsuri, dar atâta diversitate și frumusețe naturală la un loc nu am văzut nicăieri. Dar nu zic nu nici la o relaxare în străinătate. Iubesc căldura și țările solare. Din păcate pandemia ne-a ținut puțin în loc. Acum pregătim prima noastră ieșire după mai bine de un an, va fi în Egipt. Abia așteptăm.

  Dacă ar fi să alegi un singur loc care să-l recomanzi la orice oră, care trebuie musai văzut, ce loc ai recomanda?
  E simplu, chiar dacă poate lista e mai lungă. Trebuie să ajungi măcar o dată în viață în Maramureș, în Apuseni, Cazanele Dunării, Delta Dunării, Bucovina. Locul meu preferat e de departe, însă, satul Măgura, din Brașov, acolo unde Dumnezeu a fost darnic și cu peisajele, și cu oamenii.

  Cea mai frumoasă capitală a Europei, după părerea ta?
  Un top 3 capitale din Europa ar suna cam așa: ador și mi-e tare dor de Lisabona, unde am ajuns de 4 ori și e un oraș de care m-am îndrăgostit și în care m-aș întoarce oricând. Apoi aș adăuga Berlin și aș încheia cu Budapesta.

  Pentru a vedea lumea, ai nevoie de bani mulţi?
  Bună întrebare. Nu, chiar deloc. Depinde de tine, de ce alegi, de cât de prioritare sunt pentru tine călătoriile. N-o să vă vine să credeți, dar am ajuns de exemplu în sudul Italiei, cu 60 de lei, amândoi, dus-întors. Laura făcea glumea pe seama prețului și se întreba dacă vom avea loc măcar pe o aripă a avionului, de banii aceștia. Am primit, în schimb, și o cafea la bord și a fost una dintre vacanțele noastre low-budget foarte faine. Cât despre România, de exemplu, în Maramureș găsești pensiuni care costă 100 de lei, pentru o persoană, o noapte de cazare, cu mic dejun, cina, pălincă și vin din partea casei. Am scris despre asemenea locuri pe blog.

  Ce le povesteşti oamenilor despre Carei?
  Carei e cel mai frumos și cochet oraș mic din România. Asta le spun tuturor. Și nu e doar mândrie locală, ci chiar așa simt că e. Mai sunt lucruri de corectat și aici, dar orașul e foarte prietenos pentru turiștii de tranzit, s-a dezvoltat mult infrastructura turistică, în ultimii ani. Au apărut hoteluri cu servicii bune și nu în ultimul rând evenimentele culturale, care sunt un punct forte.

  Despre Satu Mare poţi spune că…
  Că m-a uimit, atunci când am fost ultima dată, luna trecută (n.r. luna februarie). Au apărut atâtea baruri, pub-uri și restaurante foarte cool, ca afară. S-a făcut un salt mare din perspectiva asta. Am stat de vorbă cu proprietarii lor și multe dintre ele sunt gândite de români care au fost în străinătate, s-au întors acasă și au decis să investească toți bani strânși acolo, dar și cunoștințele acumulate. Bravo lor!

  Poveşte-ne despre jumătatea din Calători în Bascheţi
  Laura Vereha e din Bucovina. E jumătatea Călător în Bascheți fără de care de proiectul nu ar fi fost posibil. Ne completăm perfect atât în timpul călătoriilor, cât și în afara lor. E formula perfectă, iar unul fără celălalt nu cred ca am fi putut reuși. Le dorim cititorilor voștri să rămână sănătoși, să-și aleagă cu grijă destinațiile de vacanță anul acesta și să opteze pentru locuri mai puțin aglomerate și umblate. Călătorii inspirate vă dorim!

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunț condoleanțe

  0
  spot_img
  spot_img