More


  Sfaturi utile pentru toţi amatorii de drumeţii şi sporturi de iarnă

  - Advertisement -

  Pentru siguranța activităților desfășurate în zona montană, Servivul Public Judeţean Salvamont Satu Mare face următoarele precizări:

  Informare pentru zona montană a județului Satu Mare:

  1. Datorită vântului puternic, recomandăm evitarea deplasărilor montane pe traseele care străbat păduri cu arbori ce ating înălțimi de peste 15m, păduri seculare, în special pădurile de fag, datorită pericolului desprinderii de ramuri groase sau chiar a căderii de arbori care pot duce la accidentări grave.
  2. Evitarea deplasării sau a șederii prelungite în zonele de creastă expuse viscolului, în scopul evitării hipotermiei, cu precădere în zonele expuse de gol alpin Muntele Mic, Pietroasa, Buian, Rotundu, Piatra Bixadului.
  3. În atingerea vârfului Pietroasa urcând pe triunghi Albastru, recomandăm utilizarea traseului de legătură cruce Roșie (Traseul Sfinxului) pentru evitarea acumulărilor de zăpadă de pe versantul sudic și sud-vestic traversat de Poteca Callunei, sector închis pe timp de iarnă!
  4. În absența vântului puternic, recomandăm montaniarzilor care doresc atingerea vârfului Pietroasa, traseul Punct Galben cu plecare din Parcare Telescaun și care până pe vârf nu implică probleme de orientare.
  5. Atenție maximă!!!…în punctele de belvedere de la Crucea Oașului (zona Turnurilor Pietroasa), Piatra Țiganului, Peretele Malek și Piatra Tâlharului, unde au fost semnalate cornișe de zăpadă. Montaniarzii sunt rugați să nu se apropie de marginea pereților de stâncă și să păstreze distanța de siguranță de minim 5 m!
  6. Recomandăm parcurgerea traseelor ușoare, mai puțin expuse din zona Luna Șes (Traseul Cioncășel) sau combinații ale traseelor situate la altitudini mai joase din depresiune, ori traseele din zona piemontană Oaș cum ar fi cele de la Tămășeni și Batarci, evident cu respectarea mențiunilor privind vântul puternic!

  Sfaturi pentru turiști

  1. În caz de accidente montane anunțați Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, sau apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT)
  2. Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
  3. Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremi și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
  4. Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.
  5. Evitați să plecați singuri la drum.
  6. Informați Salvamontul și cabanierul asupra traseului pe care doriți să îl urmați
  7. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.
  8. Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.
  9. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cel mai apropiat refugiu/cabană.
  10. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul excursiei.
  11. Nu deteriorați amenajările turistice.
  12. În caz de accidente reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul.
  13. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool.
  14. Alertați echipa Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, specificând dispecerului:
  ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
  15. Nu uitați să vă informați din timp despre telefoane utile, cereți informații Salvamontului din zonă apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT)
  16. Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal
  17. Instalați aplicația „Apel 112” al STS România, pentru a putea fi localizați cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenție.

  Sfaturi pentru schiori
  și snowboarderi

  1. În caz de accidente montane anunțați Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, sau apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT)
  2. Schiați în așa fel încât să nu periclitați integritatea celorlalte persoane de pe pârtie
  3. Schiați pe pârtii corespunzătoare pregătirii fizice și tehnice pe care o aveți
  4. Nu schiați cu viteze care vă depășesc capacitățile de control
  5. Schiorul din deal este obligat să-l ocolească pe cel din vale
  6. Nu traversați pârtia pe lățime înainte de a vă asigura că nu produceți accidente.
  7. Numai după ce vă asigurați că nu incomodați ceilalți schiori și că păstrați distanța regulamentară aveți voie să intrați în depășire.
  8. Staționarea pe pârtie este interzisă. În cazul unei căzături trebuie să eliberați cât mai repede culoarele.
  9. Urcarea pe pârtie se realizează obligatoriu pe marginea acesteia, indiferent dacă folosiți schiurile sau nu
  10. Schiorii sunt obligați să respecte indicatoarele și semnalizatoarele instalate pe pârtie
  11. În cazul producerii unui accident schiorul trebuie să ofere ajutor persoanei / persoanelor rănite. Reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul semnalizând/balizând cu schiurile locul accidentului, astfel avertizând și protejându-i și pe ceilalți participanți.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img