More

    Nu mai avem Cascada Bigăr dar există o alta care o înlocuieşte cu succes – Cascada Vadul Crişului, o minunăţie a naturii

    Prăbușirea Cascadei Bigăr, pe 7 iunie, s-a transformat într-o dramă națională. Mii de oameni și-au exprimat dezamăgirea, întrucât obiectivul din Cheile Nerei–Beușnița (Caraș-Severin) era un magnet pentru turiști. Din fericire, România e o țară cu un potențial imens de frumusețe, așa că iubitorii de natură pot vizita Cascada Vadu Crișului, din Munţii Pădurea Craiului (Bihor)., cascadă ce poate detrona faima căderii de apă Bigăr, atât ca mărime, cât şi ca spectacol.

    Cea mai cunoscută și fotografiată dintre cascadele Pădurii Craiului, cascada de la Vadu Crișului poate fi văzută și de la ferestrele trenurilor care străbat defileul Crișului Repede. Puțini știu însă că această cădere de apă este de fapt una artificială. În trecut, apele care ies din peștera de la Vadu Crișului se vărsau în râu după ce coborau panta, destul de lină, aflată în partea dreaptă a ieșirii din subteran.

    Probabil, în primii ani ai secolului XX, odată cu lucrările de amenajare a peșterii și cu construcția cabanei, cursul pârâului a fost deviat spre faleza înaltă de 10 metri. În perioadele mai secetoase, cea mai spectaculoasă și cea mai cunoscută cascadă din munții Pădurea Craiului, cascada de la Vadu Crișului, își ascunde șuvoiul înspumat în spatele unui baldachin natural de calcar.

    La baza cascadei se află un bazin natural, săpat de ape în stâncă. Cel mai plăcut mod de a descoperi acest obiectiv turistic e ca, într-o zi de vară, să cobori la baza falezei, să asculți vuietul apei și să-i simți răcoarea.

    Cascada este un punct obligatoriu de oprire pentru turele de rafting organizate de operatorii din zonă, locul fiind ideal pentru o bălăceală în toată regula.

    Șase dintre traseele de drumeție din destinația Pădurea Craiului pornesc sau au printre obiectivele lor cascada Vadu Crișului: Cabana Peștera Vadu Crișului – Peștera Bătrânului (bandă albastră), Circuitul galben al Defileului Crișului Repede (punct galben), Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede (punct albastru), Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede (punct roșu), Cabana Peștera Vadu Crișului – Valea Mișidului – Peștera Moanei (triunghi albastru), Cabana Peștera Vadu Crișului – Șuncuiuș (triunghi roșu).

    Cum se poate ajunge la Cascadă
    – cu trenul până la halta Peștera pe ruta Cluj-Oradea;
    – cu trenul până la Vadu Crișului sau Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângă calea feratâ (2 km), până la halta Peștera;
    – cu mașina dinspre Vadu Crișului: puteţi lăsa mașina lângă terenul de fotbal din Vadu Crișului și pe urmă mergeţi pe calea ferată sau urmaţi noul traseu turistic Cerc Roșu;

    Nicolae Ghișan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE