More  Iar suntem la coada Europei…

  - Advertisement -
  Că tot e la modă să vorbim despre învățământ în această perioadă de grevă a profesorilor iată ce clasament am găsit în chiar prima zi a lunii iunie…
  Cică România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educație de nivel superior, doar 25% dintre români au făcut o facultate. Italia este pe locul doi de la coadă, cu 29%, iar Ungaria este pe poziția a treia – 32%. În contextul în care autoritățile de la București au confirmat pe propria piele că ”merge și așa”, iar generația TikTok vine cu pași repezi din urmă cu gânduri de îmbogățire rapidă cu școală puțină, șansele ca România să se alinieze la performanța unor țări precum Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Lituania sunt inexistente.
  Ca un detaliu interesant, în 2022, la nivelul întregii Uniuni Europene, mai multe femei (48%) au absolvit studii superioare în comparație cu bărbați (37%). În teorie, există un obiectiv UE de a atinge pragul de 45% până în 2030, dar este improbabil ca acest lucru să se materializeze în toate țările, chiar dacă unele se laudă deja cu această victorie. Lista include: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).
    Că tot veni vorba de studenți și facultăți….mulți dintre absolvenții din România aleg universități din străinătate. Nu neapărat din Marea Britanie sau SUA, mai nou pe hartă au apărut Olanda, Danemarca, Finlanda sau chiar Polonia. De Ungaria nu mai vorbim că e clar favorita absolvenților de licee în limba maghiară din Ardeal.
  Ca să închidem bursa…și să revenim la grevă…Oare de ce nu e solidaritate între profesorii universitari și profesorii care le asigură universitarilor studenți? Și un PS. Am văzut că la unele licee sau colegii din Satu Mare s-a ajuns ca banchetele să se țină dar fără festivitate…Sau festivitățile fără mediile încheiate…Promitem să revenim cu subiectul. După Rusalii. Și în limba română!


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts