More

    Educați… sau nu prea?

    Județul Satu Mare se află undeva pe la jumătatea clasamentului, pe județe, în ceea ce privește educația. Doar 11,74% din populația județului se poate mândri cu titlul de absolvent de studii universitare, plasându-se pe locul 23 pe țară în acest clasament, conform datelor Recensământului Populației și Locuințelor din 2021, furnizate de INS. Nu este un subiect de mândrie pentru noi, sătmărenii, mai ales că la nivel regional ne aflăm pe penultimul loc după Cluj, Bihor, Maramureș și chiar…Sălaj. Doar Bistrița- Năsăud stă mai prost ca noi la acest capitol.
    Desigur, județul nostru nu a fost niciodată vreun centru universitar, dar nici Sălajul sau Maramureșul nu au fost și, totuși, stau mai bine ca noi.
    Dar mai există un alt mare adevăr pe care nu știm dacă cineva îl poate contabiliza în vreun fel. Aproape toți studenții mai de Doamne Ajută care termină o facultate la Cluj, Oradea sau Timișoara, chiar și București, refuză să se mai întoarcă la Satu Mare. Vin aici cel mult în vizită. Ei, suntem ferm convinși că acești acum foști sătmăreni cu studii universitare nu au intrat la socoteală pentru Satu Mare, ci pentru…județele unde au terminat facultatea.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE