More

    Scurtă radiografie a Sătmarului în anii tranziţiei

    satu-mare-1

    Oraş cu vechi obârşii, Sătmarul a avut întotdeauna un aer aparte dat în mod sigur de convieţuirea în mod paşnic între români, maghiari, şvabi, evrei, slovaci şi ucraineni. Oraşul de pe Someş a fost receptat chiar şi în perioada comunistă ca un burg mic burghez şi care şi-a păstrat chiar şi în anii ceauşişti un iz boem.

    Din păcate, la 25 de ani de aşa-zis capitalism românesc marele potenţial pe care-l avea şi-l are în continuare Sătmarul nu este pe deplin exploatat de edilii urbei şi aşa se face că în momentul de faţă oraşul şi-a pierdut mult din farmecul de altădată. Totuşi la fel ca şi în majoritatea oraşelor din România, vântul schimbării, care a venit după 1989 şi în Satu Mare, a adus transformări majore în toate sferele de activitate.

    Sam Mills – de la o afacere de familie, la bussines cu peste 50 de ţări
    Unul din exemplele cele mai elocvente că se poate răzbi şi în lumea dură a economiei de piaţă chiar dacă ai pornit de jos şi chiar în anii de început ai capitalismului sălbatic din România este Grupul Sam Mills. Şi asta fără tot felul de aşa- zise „inginerii financiare” sau alte combinaţii cu mai marii potentaţi ai vremii. În 1994, la Satu Mare, s-a născut o companie cu profil românesc, care avea să devină în câţiva ani lider al pieţei de morărit porumb din România. Obiectul de activitate a fost completat în anii următori cu ambalarea diferitelor produse, în principal a mălaiului şi cu producţia de paste făinoase. Strategia de extindere în zona Europei de Est a permis companiei Sam Mills să-şi întărească poziţia de lider şi să-şi crească în mod constant cifra de afaceri.“Am început cu o afacere mică, de familie, însă prin ambiţie şi perseverenţă compania a reuşit să dezvolte o gamă largă de produse fără gluten care momentan se distribuie în peste 50 de ţări din întreaga lume.Timpul s-a scurs, mediul de afaceri s-a schimbat dar noi am păstrat aceleaşi valori care stau la baza identităţii noastre: calitatea, inovaţia, ambiţia, perseverenţa şi iniţiativa. Pot să spun că la ora actuală am închegat o echipă tânără şi dinamică, de peste 200 de angajaţi”, spune Angela Bercean, cofondatoarea Grupului Sam Mills.

    Cam aceeaşi poveste de succes o are şi firma Autonet unul din cei mai mari importatori de componente auto din România .Compania a fost fondată în 1996 şi a pornit la drum cu un mic spaţiu de depozitare şi două microbuze de transportat marfă, iar în momentul de faţă are peste 40 de depozite la nivel naţional, dintre care patru în Bucureşti şi a avut vânzări de peste 100 milioane euro în ultimii cinci ani.

    Mijlocul anilor 2000 a fost Epoca de aur a supermarket-urilor
    În mod sigur unul dintre aşa-zisele câştiguri ale societăţii româneşti de după 1989 a fost apariţia supermarket-urilor. Astăzi este practic şi comod să mergi la un colos de ăsta comercial şi să-ţi umpli coşul de cumpărături cu produse la care nici măcar nu îndrăzneai să visezi în perioada în care principalele alimente erau distribuite pe cartelă şi când o banală banană sau o portocală reprezentau maximum de trufandale pe care le puteai obţine. Apariţia majorităţii supermarket-urilor în Satu Mare coincide cu faptul că edil şef al Sătmarului era Iuliu Ilyes.

    satu-mare-2

    “Din capul locului trebuie să vă spun că nu am fost şi nu sunt nici acum adeptul supermarket-urilor chiar dacă majoritatea dintre ele au apărut în Satu Mare în timpul mandatului meu de primar. Sunt de părere că nu un primar aduce un supermarket în urbea lui. A trebuit să ne aliniem şi noi şi aici mă refer la România, la trendul ţărilor doritoare de intrare în UE, iar aducerea de mari companii din afară, şi aici intră automat şi supermarketurile, a fost una din cerinţele vestului pentru ca noi să devenim ţară membră a Uniunii Europene. Plus că nu mă puteam opune la dezvoltarea lor dacă erau încadraţi urbanistic şi îndeplineau toate condiţiile pentru a putea concesiona terenuri” ne spune Ilyes.

    Ex primarul îşi aminteşte că în perioada anilor 2003- 2007 supermarketurile au apărut la Satu Mare ca ciupercile după ploaie, însă odată cu venirea crizei economice avântul lor s-a stopat şi multe dintre lucrările la viitoarele conglomerate comerciale s-au oprit. Totuşi acesta nu contestă avantajele pe care le prezintă aceste centre comerciale deoarece ele creează o zonă îngrijită cu spaţii elegante, la intrarea în oraş, acolo unde sunt construite, plus că aduc şi bani la bugetul local, nu foarte mulţi ce-i drept, după cum crează şi câteva locuri de muncă pentru sătmăreni. “ Lucrurile pozitive se opresc aici deoarece pe termen mediu şi lung acestea sunt păgubitoare pentru comercianţii locali, mici şi mijlocii, pe care efectiv îi sufocă şi-i conduc la faliment. Ca să nu mai spunem că mai mult de 70% din profit este scos din ţară” punctează Ilyes.

    Radu Ciobanu, sculptor –„ România s-a transformat mult şi în bine”
    Una dintre vocile importante ale societăţii civile sătmărene este sculptorul Radu Ciobanu, o voce acidă care spune lucrurilor pe nume. Braşovean la origini Ciobanu a fost încă de la început fermecat de oraşul care l-a adoptat foarte repede.

    satu-mare-3

    „ Am venit în Satu Mare în 1986 şi a fost dragoste la prima vedere cu acest orăşel micuţ, cochet, curat, cu o climă numai bună pentru mine, venit din frigurosul Braşov. Şi ca să-ţi spun mai plastic diferenţa dintre ce am trăit înainte de 1989 şi acuma îţi voi reda o întâmplare pe care am trăit-o pe propria-mi piele. În august 1989 am fost oprit şi legitimat, fiindcă aşa avea chef tovarăşul miliţian, pe strada Bariţiu şi cum n-am avut actele la mine am fost dus la secţie şi bătut, fiindcă, tot aşa, a avut chef tovarăşul miliţian. La 26 de ani de atunci distanţă acuma mă plimb pe aceeaşi stradă cu 500 de euro în buzunar şi dacă am chef trag o fugă la Luvru, să văd Gioconda. Cam asta este diferenţa! Chiar dacă pare un clişeu însă de departe cel mai mare câştig după 1989 a fost libertatea, ori de care o fi ea. Fără doar şi poate România s-a transformat în 26 de ani, mult şi bine!” spune Ciobanu.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE