More

    Manifestări de comemorare a victimelor masacrului de la Treznea

    Oficialități locale și județene, veterani de război și reprezentanți ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de localnici, au participat vineri la festivitățile organizate la împlinirea a 76 de ani de la masacrul de la Treznea, din 9 septembrie 1940, când 86 de localnici au fost uciși de trupele horthyste, un eveniment similar urmând a fi organizat marți, la Ip, unde au fost uciși 157 de localnici.

    Evenimentul de comemorare a debutat la cimitirul din Treznea, unde la monumentul dedicat martirilor decedați în 1940 s-a ținut un moment de reculegere, urmat de o slujbă de pomenire și depuneri de jerbe și coroane de flori, de către oficialități, instituții publice și partide politice, pentru ca manifestările să fie continuate la monumentul din centrul localității, cu un ceremonial militar și depuneri de jerbe și coroane de flori.

    “Pentru ca asemenea fapte, care înjosesc condiția umană, să nu se mai repete, ele nu pot și nu trebuie să fie uitate niciodată. În ținuturile Sălajului, ca și în alte zone ale țării, trăiesc și conviețuiesc români, maghiari, slovaci, romi și alte etnii. A venit timpul ca destinul fiecăruia să se împlinească în spiritul democrației autentice, al armoniei depline, pentru a fi în consonanță cu civilizația modernă europeană spre care tindem cu toții. Prezența noastră aici demonstrează că nu am uitat și că nu vom putea uita niciodată ce s-a întâmplat aici. Suntem prezenți aici în semn de adâncă recunoștință și profund omagiu pentru martirii neamului”, a declarat, la comemorarea de vineri, prefectul județului Sălaj, Marin Nițu.

    În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localități din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, și Ip, cu 157 de morți.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE