More

    Meseria rămâne brăţara de aur

    producator-de-mobila

    Ne aflăm într-o perioadă în care românii, în special tinerii, aleg să își caute un loc de muncă în străinătate. Acest fapt duce la o scădere drastică a forței de muncă în România. Un sătmărean, însă, managerul unei companii de succes din județul Satu Mare, a găsit o soluție prin care să atragă tinerii la muncă acasă, în România.

    Dan Brumboiu este unul dintre cei mai de succes producători de mobilă din județul Satu Mare și totodată cel mai apreciat manager datorită efortului său de a atrage tinerii către România. Acesta spune că tinerii preferă să lucreze peste hotare, motiv pentru care provocarea cea mai mare pentru el este atragerea, formarea și menținerea forței de muncă. Printr-un parteneriat încheiat cu Liceul Tehnologic ”Simion Bărnuțiu” acesta a reușit, în sistem dual, să își formeze aproximativ 100 de elevi pentru meseriile de confecționer și tapițer.

    „Noi la ora actuală avem o clasă de tapiţeri în fiecare an, asta înseamnă 28 de elevi şi jumătate de clasă de confecţioneri adică 14 elevi. Pentru la toamnă s-au ocupat deja locurile. Undeva la 100 de elevi am format în cei trei ani de când am demarat proiectul. Noi oferim locuri de muncă elevilor care termină şi îşi iau diploma, dar este un concept şi o modă ca tineretul să îşi dorească să plece în străinătate, iar noi fiind şi foarte aproape de graniţă pierdem mult. Cam 30% din cei pe care îi formăm rămân în firmă, o rată mică pentru cât ne-am propus şi cât investim în ei”, a declarat Dan Brumboiu.

    În funcție de anul de studiu, elevii merg la liceu pentru a învăța partea teoretică a meseriei, după care aceștia fac practică la fabrică, lunar primind din partea statului 200 de lei plus o bursă din partea companiei.

    „Pe lângă banii primiţi din partea statului, noi le oferim o bursă între 100 şi 250 de lei pe lună în funcţie de note şi prezenţa la practică, deci nu le dăm oricum. Le asigurăm transport de la şcoală la firmă, bineînţeles echipamente de lucru, de protecţie, încercăm să-i integrăm, să înveţe cultura organizaţiei, să înveţe disciplina şi ce înseamnă calitatea“, a spus managerul companiei.

    Compania a trimis anul trecut mobilă tapițată în Europa de Vest în valoare de aproximativ 25 milioane de euro, respectiv 10-11 camioane pe zi care conțineau canapele, fotolii sau colțare. Pentru anul 2017 compania și-a propus o creștere a cifrei de afaceri cu 10%. În cadrul companiei lucrează aproximativ 700 de angajaţi, însă, potrivit reprezentantului companiei, angajările se fac în permanență mai ales acum când fabrica se va extinde printr-o nouă hală de producție.

    „Avem nevoie în permanenţă să facem angajări. Noi avem acum în jur de 700 de angajaţi, vom ajunge după ce se termină investiţia undeva la 1.000-1.100 angajaţi. Dacă luam o fluctuaţie a personalului cu 5%, fluctuaţia înseamnă 50 de noi angajaţi de care am avea nevoie anual“, a mai spus Dan Brumboiu.

    Compania are conntracte exclusiviste cu marile case de mobilă din Europa de Vest, așadar rulajul se realizează integral pe piețele externe.

    „Vindem doar prin parteneri, iar partenerii noştri nu au la ora actuală magazine în România. Am avut solicitări să vindem pe plan intern, dar avem contracte de exclusivitate cu marile case de mobilă din străinătate. Până nu vin ei să vândă în România noi nu putem să vindem direct nici să vrem. (…) Deocamdată piaţa din România se pare că nu este suficient de interesantă pentru vânzătorii de mobilă din străinătate, ca până la urmă decizia privind existenţa magazinelor o iau proprietarii magazinelor. Marfa Polipol a ajuns undeva în Ungaria, Budapesta, dar mai aproape nu sunt“, a spus managerul companiei.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE