More

    Sătmarul este în sărbătoare!

    Creștinii catolici și ortodocși au sărbătorit ieri Înălțarea Sfintei Cruci. Dis de dimineată, străzile Sătmarului au fost pline de oameni, de toate vârstele, care se îndreptau către bisericile din care fac parte. Sunete de clopot și cântece religioase au răsunat în preajma lăcașurilor de cult sătmărene, creând o atmosferă sacră și liniștitoare.

    Sărbătoare solemnă pentru creștini

    În fiecare an, în data de 14 septembrie creștinii din întreaga țară sărbătoresc sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Această sărbătoare a fost instituită de către Biserică în urma a două evenimente: primul este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Cristos și înălțarea ei solemnă în văzul poporului de patriarhul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335.

    Înălțarea Sfintei Cruci este întâmpinată cu post, spre deosebire de alte praznice împărătești, deoarece această zi ne aduce aminte de patimile și de moartea Mântuitorului Cristos.

    Ce spune tradiția

    Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.

    capture

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE