More

    Povestea sătmărencei care se împarte între stomatologie şi gimnastică ecvestră

    boer2

    În timpul liber, un medic stomatolog din Satu Mare, Noémi Boér, îi învaţă pe copii să călărească, dar şi să facă gimnastică pe cal, numită voltijă, la ferma ei din localitatea sătmăreană Atea. La ferma de la Atea, o localitate aflată la 10 kilometri de Satu Mare, copiii – preşcolari şi adolescenţi deopotrivă – pot învăţa nu doar să călărească, ci şi să practice un sport relativ nou în România, voltija.

    Este un sport ecvestru în cadrul căruia sportivii execută un ansamblu de exerciţii acrobatice pe cal, totul pe un fond muzical. „Este un sport complex, care are o istorie seculară, romanii fiind cei care l-au impus prima oară. Ca disciplină sportivă, s-a înfiinţat între cele două războaie mondiale, fiind un sport foarte apreciat în Germania, Franţa sau Statele Unite. În voltijă, spiritul de echipă este esenţial, iar legătura dintre cal şi om trebuie să fie perfectă“, ne dezvăluie Noémi Boér, preşedintele Asociaţiei Galopp, cea care a adus în România acest sport din decembrie 2007.

    De la stomatologie, la călărie
    Ideea de a-şi încropi o fermă de animale la Atea şi de a înfiinţa Asociaţia Galopp la Satu Mare i-a venit lui Noémi Boér la întoarcerea în ţară după 15 ani petrecuţi în afara ţării. Când avea 20 de ani, ea a plecat în Germania, luându-şi singură viaţa în mâini. Acolo a studiat stomatologia, reuşind să absolve o facultate prestigioasă de profil. După atâţia ani petrecuţi în străinătate, şi-a dat seama că viaţa ei este tot în România, aşa că s-a hotărât să se întoarcă acasă. „Într-o zi i-am spus soţului meu că ar fi bine să împachetăm şi să ne întoarcem în România. A doua zi, bagajele erau împachetate, iar noi făceam cale întoarsă, fără să regretăm măcar o clipă alegerea făcută“ , ne dezvăluie Noémi Boér.

    boer1

    Astăzi, ea îşi împarte viaţa între cabinetul stomatologic, fiind printre puţinii doctori de chirurgie orală din Satu Mare, şi multiplele activităţi pe care le are cu copiii la ferma pe care a încropit-o la Atea. Noémi Boér este o orăşeancă get-beget şi provine dintr-o familie de intelectuali prusaci (mama profesoară, tata medic, bunicul magistrat), aşa că nu se poate spune că ar fi trăit într-un mediu rural unde a avut de-a face cu natura sau cu animalele. Totuşi, adoră să fie departe de lumea tumultuoasă a oraşului şi, după ce termină treaba la cabinetul stomatologic, se refugiază la ferma de animale de la Atea, unde are porci, capre, ponei şi în special nişte specimene cabaline de toată frumuseţea. „Mi-am descoperit această latură de mare iubitoare de animale după 40 de ani, când mi-am dat seama că, avându-le în preajmă, îmi conferă mult mai multă linişte şi armonie“, ne spune medicul stomatolog.

    A pus bazele Asociaţiei Române de Voltije
    Noémi Boér s-a îndrăgostit de voltijă după ce a dus-o pe fiica ei, pe când avea 4 ani, la câteva antrenamente în Ungaria. Spirit întreprinzător prusac, şi-a dat seama că poate să facă acest lucru şi în România. „M-am gândit: da’ de ce să fiu nevoită să merg cu copiii prin alte locuri?“, spune sătmăreanca. Aşadar, nu cu puţine eforturi, a înfiinţat Asociaţia Sportivă Galopp din Satu Mare, iar la iniţiativa acestei asociaţii, Federaţia Ecvestră Română a înfiinţat disciplina voltijă. În ziua de 7 noiembrie 2009, Asociaţia Galopp din Satu Mare a organizat la Urziceni primul Campionat Naţional de Voltije. După câteva competiţii interne, Noémi a hotărât că poate să participe cu copiii antrenaţi la Atea şi la întrecerile internaţionale. Aşa că, în 2012, s-a prezentat cu patru sportivi la Campionatele Europene desfăşurate în Slovacia (Bratislava).

    boer4

    Terapia cu cai
    În fiecare primăvară, Noémi Boér organizează la ferma de la Atea o tabără de o săptămână, în care copiii învaţă să fie într-o legătură perfectă cu natura şi animalele. „Vin în special copiii de orăşeni care, mulţi dintre ei, n-au văzut decât la televizor porci, capre, găini sau cai de rasă. După o zi petrecută în natură au o poftă de mâncare nemaipomenită şi cred că nu mai trebuie să zic că toate produsele alimentare sunt bio, produse la fermă“, ne spune medicul stomatolog.

    Ea şi-a dat seama că, atunci când copiii sunt în jurul cailor, sunt mult mai relaxaţi şi comunică mult mai bine între ei. Ştia că există o terapie cu câini pentru tulburările comportamentale ale copiilor şi s-a gândit că ar putea fi eficientă şi terapia cu cai, mai ales că aceste animale au avut întotdeauna o afinitate specială faţă de oameni şi invers. „Au venit părinţi cu copii autişti care, atunci când au fost în preajma cailor, au avut un comportament mult mai prietenos, după cum au venit copii cu aşa-zisa hiperactivitate, cărora, după ce le-am dat mai multe sarcini, de la curăţatul cailor şi a grajdurilor până la călărie, am reuşit să le mai diminuez din prea multa energie“, ne spune Noémi Boér.

    Nicolae Ghişan

    boer3

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE