More

    Bani pentru Sănătatea sătmăreană

    cjas-satu-mare

    Georgeta Pop, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, a spus ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că sistemul de sănătate din județ a primit o suplimentare bugetară de peste 13.55 milioane lei (3,3 milioane de euro).Cea mai mare sumă, 5,32 milioane de lei, a fost alocată spitalelor din județ, în timp ce farmaciilor, pentru medicamente cu sau fără contribuție personală, le-a fost alocată suma de 3,48 milioane lei.

    De asemenea, asistența medicală primară a primit aproape 2,8 milioane lei. Fonduri din rectificarea bugetară au mai fost alocate serviciilor de laborator și de imagistică, ambulatoriilor de specialitate, dispozitivelor medicale și altor domenii.Din această rectificare bugetară a fost alocată suma de 804 mii lei pentru a acoperi creșterile salariale pentru personalul din spitale.Președintele CJAS a mai arătat că această rectificare bugetară este binevenită pentru sistemul de sănătate din județul Satu Mare și că acești bani asigură buna funcționare a sistemului până la sfârșitul acestui an. În cadrul aceleiași conferințe s-a mai anunțat faptul că mii de sătmăreni nu și-au ridicat, nici la această oră cardurile de sănătate. În momentul de față sunt 6.675 de carduri care așteaptă să fie ridicate de sătmăreni. De asemenea s-a tras un semnal de alarmă spunând că nu este justificat ca în momentul în care nu funcționează sistemul, pacientul să nu fie preluat și astfel să fie purtat de la o instituție la alta.

    La un an de la introducerea obligativităţii utilizării cardului naţional de sănătate, conform datelor din sistemul informatic SIUI, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 milioane de reţete compensate şi peste 3,7 milioane de servicii spitaliceşti, cifre care atestă că atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale s-au familiarizat deja cu utilizarea documentului electronic respectiv.

    În termeni de eficienţă, datele sintetice semnalează scăderi semnificative a numărului de servicii medicale decontate după introducerea obligativităţii utilizării cardului naţional, în comparaţie cu perioada similară anterioară.

    Spre exemplu, numărul reţetelor compensate decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate a scăzut cu 4,2 milioane (-7,97%), numărul serviciilor medicale paraclinice în ambulatoriu a scăzut cu 2,2 milioane (-5,15%), iar numărul asiguraţilor spitalizaţi continuu s-a redus cu aproape 90.000 (-6,83%) faţă de perioada anterioară de 365 de zile.

    Raluca Jofi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE