More

    Lămuriri în cazul infrastructurii din Zona Codrului

    emisiune

    Invitat în cadrul emisiunii ”Politica sătmăreană”, difuzată pe Nord Vest Tv, primarul comunei Homoroade a discutat despre problematicul subiect al lucrărilor de infrastructură din comună.

    ”În august 2014 a fost un moment de mare bucurie, când s-au semnat foarte multe contracte pe acel nou program PNDL și s-a asigurat inclusiv finanțarea pentru drumul judeţean 193 A Satu Mare – Amaţi cu trecere până la Răteşti. Momentul a fost primit cu mare bucurie de cei din zonă, însă singura cheltuială din acea alocare a fost pe proiectul tehnic, după care s-a blocat cu procedura de licitație. Cred că a durat foarte mult până s-a dat un câştigător, şi de abia în iulie 2016 s-au început contestaţiile”, a spus Ardelean.

    El a explicat că finanţarea este asigurată pe trei ani de la data semnării contractului cu Ministerul Dezvoltării.

    ”Acest program PNDL care se derulează, contract semnat în 2014, are asigurare finanțată pe 3 ani pentru fiecare proiect. În fiecare an s-a alocat o sumă de bani, iar în momentul în care se ajunge la pragul de 80%, toți beneficiarii sunt anunțați că s-a ajuns la acel prag. În funcție de aceasta se face o prognoză a programului pe anul respectiv. Știu că s-a ajuns la acel prag cu câteva zile în urmă. Dacă se va semna contractul vizavi de acea finanțare, de abia din ianuarie vor fi fonduri”, a mai spus primarul.

    În 2014 s-au făcut mari sacrificii pentru ca județul Satu Mare să beneficieze de o sumă record pentru a se reabilita drumurile. O parte dintre oamenii din zona Codrului au făcut un protest, în frunte cu primarul, pentru că nu s-a făcut drumul respectiv, în condițiile în care primarul știa că se derulează licitația. Primarul a explicat şi de ce a organizat protestul, chiar dacă se ştia de contestaţii.

    ”Aici vorbim de două lucruri diferite. Oamenii au înțeles acest lung drum al contestațiilor. Noi am protestat pentru altceva. După 35 de ani, este prima dată când în luna august cu ocazia festivalului de la Oțeloaia nu a avut loc o plombare a drumului. Oamenii au înţeles că orice investiţie durează, chiar dacă aici s-a întârziat, dar nemulţumirea lor a fost că nu a fost plombat. Am înţeles că s-a făcut un alt caiet de sarcini pentru întreţinerea celor 800 de km de drumuri judeţene, care a fost contestat”, a mai spus Ardelean.

    El a spus că la protest li s-a promis oamenilor că pe data de 15 octombrie se semnează contractul şi vor începe măcar plombările, astfel că mai au puţină răbdare. Totodată, primarul a promis că la inaugurarea drumului, dacă totuşi va fi modernizat, îi va chema pe cei care chiar merită felicitaţi pentru acest proiect, adică pe fosta conducere a Consiliului Judeţean, în mandatul căreia s-a semnat contractul de finanţare.

    “Cred într-un nou început. Vizavi de parlamentari, zona Homoroade era în Colegiul 2, unde deputat era domnul Petric. Nu a făcut mare lucru pentru noi, în schimb a fost apropiat al bisericilor, ajutându-le”, a spus Ardelean.

    Moderatorul emisiunii, Mircea Govor, a explicat că Octavian Petric, în calitate de parlamentar de Codru ar fi putut ajuta financiar mult mai mult zona.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE