More

    Sathmarer Oktoberfest, sărbătoarea berii germane la Satu Mare

    october-fest1

    La acest sfârșit de săptămână, la Satu Mare s-a desfășurat o nouă ediție a Sathmarer Oktoberfest, o sărbătoare după modelul celei din Germania. Prefectul Radu Bud a cepuit astăzi primul butoi de bere, deschizând astfel sărbătoarea. Petrecerea a fost presărată cu numeroase activități artistice și culturale.

    october-fest2

    Prefectul a cepuit primul butoi
    Așa cum spune tradiția, sărbătoarea șvabilor începe cu cepuirea primului butoi de către primarul orașului. Având în vedere că Kereskenyi Gabor nu a fost prezent la eveniment, sarcina de a desface primul butoi i-a revenit prefectului Radu Bud.

    Prefectul a reușit din prima lovitură să deschidă butoiul, însă clapeta robinetului, care era din plastic s-a rupt de la lovitura de ciocan, astfel că a fost nevoie de un pic de improvizaţie pentru a umple halbele cu bere. Glumele nu au lipsit, atmosfera fiind una destinsă.

    “Felicit organizatorii că se reuşeşte o tradiţie în acest sens, nici nu se putea altfel fiindcă Satu Mare are tradiţie în ceea ce înseamnă cultura germană, noi suntem cu toţii împreună aceeaşi familie şi chiar ne dorim să continuăm. Vremea ţine cu noi şi ar fi păcat ca sătmărenii să nu guste măcar un pic din berea aceasta tradiţională germană”, a spus prefectul.

    october-fest3

    Pataki Csaba a băut prima halbă
    Prima halbă de bere a fost băută de preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, el garantând că berea este de calitate, după care invitaţii s-au încolonat la butoi aşteptând câte o halbă din butoiul adus din Germania.

    Organizatorii evenimentului au dat asigurări că produsele servite în cadrul acestei sărbători sunt cu specific german, aceleași ca și cele servite la Oktoberfest din Bavaria.
    “Se pot servi specialităţi de bere din Stuttgart, de la berărie şi mâncăruri bavareze şi şvăbeşti. Avem o bere originală şvăbească, în patru sorturi diferite, plus mâncăruri tradiţionale şvăbeşti”, a spus principalul organizator, Adam Boer.

    october-fest4

    Parada portului popular german
    Sathmarer Oktoberfest, sau sărbătoarea berii germane de la Satu Mare a continuat și ieri. După slujba de la Biserica Calvaria a avut loc o paradă a portului popular german. Aceasta a pornit din fața Bisericii Calvaria – strada Gheorghe Lazăr – strada 1 Decembrie 1918 – bulevardul IC Brătianu – bulevardul Vasile Lucaciu – Casa Schwab.

    Având în față, ca înaintemergător, Fanfara din Foieni, șvabii sătmăreni și-au etalat frumoasele porturi populare. Din păcate, însă, a fost destul de frig afară, astfel că costumele populare au fost acoperite, în mare parte, de hainele groase.

    Sathmarer Oktoberfest a continuat cu o degustare de cârnaţi albi şi covrigi, urmat de un program muzical cu Fanfara din Foieni. Între orele 15.00 și 19.00 la Casa Schwab au fost prezentate o serie de programe culturale, interval de timp în care sătmărenii au putut degusta berea și cârnații bavarezi. Sărbătoarea s-a încheiat cu o serată muzicală prezentată de Amadeus Trio din Carei.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE