More

    Comerț cu produse de contrabandă în fabricile sătmărene

    contrabanda

    Comerțul cu produse de contrabandă în fabricile din Satu Mare a devenit un adevărat fenomen care pare că ia amploare. Aproape nu există fabrică în Sătmar, fie ea mică sau mare,unde să nu existe cineva care vinde astfel de produse. Șefii știu despre acest fenomen, însă spun că nu pot face nimic pentru a-l stopa.

    Se vinde tot
    Practic, cei care fac astfel de comerț vând tot ce se poate. În special este vorba de țigări, dar se mai vinde cafea, detergent, diferite produse alimentare, toate aduse din Ucraina. Nimeni nu verifică dacă sunt bune, dacă sunt măcar în termenul de garanție, în special când este vorba de alimente.

    Bineînțeles, prețurile sunt mult mai mici decât cele existente în comerțul sătmărean, acesta fiind și principalul motiv pentru care fenomenul ia amploare.

    Practic, cei care vând produse de contrabandă nu sunt și cei care fac contrabanda efectivă. Ei sunt la mâna a doua. Ei nu fac altceva decât să vândă aceste produse pe care, la rândul lor, le primesc de la cei care fac contrabandă, în schimbul unui mic comision. Bineînțeles, că pentru câștigul respectiv nimeni nu plătește niciun impozit și nicio taxă.

    Pe așteptare până la salar sau avans
    Pe lângă faptul că prețurile sunt mult mai mici decât în magazine, comerțul cu produse de contrabandă mai are un avantaj pentru cumpărători. Pentru plata contravalorii acestor produse comercianții așteaptă până la salar sau avans. Atunci se face colectarea.

    Un angajat al unei fabrici din Satu Mare povestește că în fiecare zi de avans sau salar muncitorii se perindă pe la cel care vinde să-i achite marfa ca și credincioșii fanatici pe la sfintele moaște.

    Șefii știu de acest lucru, dar nu pot face absolut nimic. Ei spun că au încercat să interzică acest fenomen în fabrici dar s-au lovit de adversitatea muncitorilor. Oricum, dacă nu se vinde în fabrică, se vinde în fața fabricii. Și e mai rău, că vede toată lumea”, ne-a declarat un inginer al unei fabrici din Satu Mare.

    Singurul mod de a opri, sau cel puțin reduce, acest fenomen ar fi eficientizarea controalelor la frontiera României cu Ucraina. Cât timp contrabandiștii pot introduce în țară marfă de contrabandă, fenomenul nu va dispărea nici din fabrici sau din piețe.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE