More

    Remus Ţiplea şi obiectivul lui magic

    remus-tiplea2

    Urmaş destoinic al nemuritorului Ioniţă G. Andron, cel care a reuşit să surprindă mai bine ca nimeni altul prin obiectivul aparatului de fotografiat întreg universul Ţării Oaşului, Remus Ţiplea a devenit cunoscut peste hotare cu seria de imagini “Bulbucaţii”. Remus nu se teme să spună cuvinte mari atunci când este rugat să îi descrie pe români. “Unui străin îi spun despre România că este frumoasă, are cei mai deştepţi şi culţi oameni şi că într-o zi îi vom întrece în toate”, crede el. Despre Ţara Oaşului, locul unde s-a născut şi trăieşte, are de asemenea numai cuvinte de laudă. Ştie că odată cu apariţia în presa străină a primit şi rolul de ambasador al ţării sale.

    Yahoo News România a relatat povestea fotografului sătmărean Remus Ţiplea, cunoscut peste hotare prin instantaneele sale “Bulbucaţii”. Despre el spune că şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie odată cu naşterea fiului său, Vlăduţ, pe care îl fotografia încontinuu cu telefonul mobil, aşa cum fac mulţi părinţi mândri.

    De acolo până la publicarea primei fotografii pe un site de specialitate nu a mai fost decât un pas. “Încercam să-i surprind orice transformare cu telefonul mobil, nu erau cine ştie ce imagini, erau telefoanele din anii 2006-2008, cu camere de 1,2 megapixeli, dar mie îmi plăcea să pozez. În 2009 mi-am cumpărat primul aparat DSLR, dar nu ştiam să-l folosesc şi povesteam în stânga şi în dreapta că făceam poze mai faine cu telefonul mobil. În iunie 2009, am postat prima fotografie pe un site de specialitate şi de acolo a început totul”, a declarat Remus Ţiplea pentru Yahoo News România.

    remus-tiplea4

    Fotograful negreştean Remus Ţiplea a fost remarcat pentru prima dată în Statele Unite ale Americii anul trecut, când prestigioasa publicaţie online Huffington Post i-a preluat fotografiile macro din seria “Bulbucaţii”. Huffington Post scria că libelulele lui Remus Tiplea au o fire rezervată, perfect capturată în imagini spectaculoase. Negreşteanul şi-a descoperit în urmă cu patru ani pasiunea pentru fotografie, dar a reuşit deja să câştige premii importante la concursuri naţionale şi internaţionale. Negreşteanul şi-a descoperit în 2009 pasiunea pentru fotografie, dar a reuşit deja să câştige premii importante la concursuri naţionale şi internaţionale.

    Lui Remus îi place să fotografieze oameni. Oameni care îl inspiră să facă lucruri bune. Primele fotografii cu oameni pe care le-a realizat l-au reprezentat pe moşul Toton din Oaşul său, un om cu o inteligenţă nativă fantastică. „A ajuns să-mi fie atât de drag, încât atunci când nu aveam ce face mă urcam în maşină şi mergeam până sus la el în deal să văd ce mai face. Îi mai duceam câte o bere, nu putea să-şi cumpere singur, în rest avea de toate: pălincă, vin, băuturi pe care nu puteai să nu le guşti odată ajuns la el. Am stat mult la poveşti cu el, mai ales că lucrez la un proiect cu crescătorii de oi din zonă, el fiind unul dintre cei mai de seamă de pe acolo. Cu el am învăţat cum se fotografiază oamenii, oamenii adevăraţi. Am mâncat brânză făcută de el, am stat cu el la cafea când îl întâlneam în oraş şi l-am şi condus pe ultimul drum, plângând ca un copil”, povesteşte Remus Ţiplea. A stat atât de mult cu el încât fotografiile pe care i le-a făcut lui moş Toton sunt de-a dreptul extraordinare. Cu ele, Remus calcă pe urmele celui mai mare artist fotograf al Oaşului şi printre cei mai respectaţi ai României, Ioniţă G. Andron.

    remus-tiplea-3

    Dar marea sa pasiune sunt fotografiile macro, prin care reuşeşte să ne poarte într-o lume ireală a insectelor. Cu „Bulbucaţii”, pe Remus îl găsim în publicaţia online cu cel mai mare trafic din lume, Huffington Post, și pe blogul GrindTV.com.

    „Fotografia macro este un refugiu pentru mine. Când nu se întâmplă nimic important, când nu am nimic de realizat în celelalte proiecte la care lucrez, mă întorc la gâzele mele din curte şi le imortalizez. E simplu, le găsesc peste tot. Bulbucaţii i-am fotografiat atât de mult pentru că îi găsesc mereu acasă, ştiu pe unde să-i caut, ştiu când să-i caut şi cum să-i caut, pe lângă faptul că sunt foarte simpatici”, afirmă Remus în timp ce transformă nişte biete vieţuitoare în opere de artă. „M-au fascinat mereu detaliile pe lângă care trecem nepăsători”, explică Remus pasiunea sa pentru fotografiile macro, pe care le realizează cu un Sony defect.

    Aşa au ajuns „Bulbucaţii” din Ţara Oaşului celebri pe tot internetul, din România până în Statele Unite, din Portugalia în Suedia şi înapoi, frumoasele gâze fiind share-uite de sute de oameni pe reţelele de socializare.

    remus-tiplea1

    Deşi se consideră încă un novice pe acest tărâm, Remus Ţiplea a câştigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Anul acesta a impresionat în una dintre cele mai impresionante competiţii de fotografie din lume. Este vorba de „Sony World Photography Awards 2016”. Instantaneele aparținând seriei „Ciurdarii satului” au fost expuse în perioada 22 aprilie-8 mai în cadrul „Sony World Photography Awards” 2016 de la Somerset House (Londra). De asemenea, fotografiile acestuia au fost publicate și în catalogul oficial al competiției. Este important de precizat faptul că în acest an finaliștii competiției au fost selectați dintr-un număr record de 230.000 de înscrieri din 186 de țări.

    Nicolae Ghişan

    remus-tiplea5

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE