More

    Un candidat la Parlamentare a găsit soluţia pentru Hotelul Dacia

    poza-5

    Doi dintre candidaţii sătmăreni la alegerile parlamentare din 11 decembrie au fost invitaţi la emisiunea Politica Sătmăreană, moderată de Mircea Govor, unde şi-au expus câteva din planurile pe care le au. Dacă reprezentantul UDMR Turos Lorand îşi doreşte să activeze pe partea culturală, candidatul PRU, Vasile Ciocan, îşi doreşte să activeze pe partea de apărare naţională şi administraţie publică.

    “Viaţa m-a obligat să iau o hotărâre, care nu este deloc uşoară pentru mine, dar vreau să merg mai departe. Când am intrat în politică mi-am propus să ajung în Parlamentul României, considerând că acolo aş putea face mai multă treabă, în sensul experienţei şi expertizei pe care o am în special în domeniul juridic, şi nu în ultimul rând într-un domeniu în care fac şi cercetare ştiinţifică, cel al migraţiei şi frontierelor. Am ales un partid de stânga, un partid cu o doctrină de stânga, nu puteam să mă manifest într-un alt partid pentru că eu sunt prin structura mea un om de stânga”, a spus Vasile Ciocan.

    Candidatul UDMR, Turos Lorand, a spus că şi-a dat demisia din Consiliul Naţional al Audiovizualului.

    “Sunt anumite provocări pe care trebuie să le acceptăm, scopul meu nu e să am o funcţie de ministru-secretar de stat, scopul meu e să fac ceva pentru ţara asta, pentru sătmăreni, să schimb anumite lucruri. Eu mi-am dat demisia de la CNA”

    “Ce e bun pentru sătmăreni cred că e bun pentru toţi românii. În Parlament eşti ales de anumiţi oameni, dar lucrezi pentru toţi, pentru interesul ţării. Îmi propun mai multe, vorbim despre educaţie, protecţie socială , economie, sănătate. Cred că trebuie intervenit în mod foarte clar şi dur, pentru că ceea ce se întâmplă în marea majoritate a unităţilor sanitare de stat este inacceptabil. Soluţiile sunt multiple, pedepseşti drastic dacă cineva condiţionează efectuarea actului medical de primirea unui bun material, măreşti radical veniturile de acolo, asistenţii infirmieri, nu au venituri”, a spus Turos Lorand.

    Vasile Ciocan spune că ar fi necesară o lege a lobby-ului politic, dar ar fi necesară şi modificarea Legii 215 a administraţiei publice locale.

    “În primul rând ar fi o lege a lobby-ului politic, neexistent în România, o lege care să-l poată acoperi pe politician pentru a putea face lobby pentru comunitatea care l-a ales, pentru că el pleacă în Parlament sau în legislativ trimis de un grup căruia trebuie să îi reprezinte interesele, fie că vorbim de un oraș, de un județ. A doua lege care trebuie urgent schimbată este 215 a administrației publice locale. A fost făcută varză de tot felul de ordonanțe pe care guvernul le-a dat, alte legi care completează legea de bază. Am ajuns într-o situaţie în care toţi revendică tot felul de modificări. M-ar preocupa foarte mult reducerea birocraţiei, tot prin această lege, dar creând şi condiţii pentru a putea fi pusă în aplicare”, a spus Ciocan.

    Turos Lorand doreşte să facă parte din Comisia de Cultură, cu care a avut contact din poziţia de membru CNA, iar Vasile Ciocan vrea să facă parte din Comisia de Apărare Naţională şi cea de Administraţie Publică. Una dintre problemele pe care Turos Lorand consideră că le poate rezolva este cea a Hotelului Dacia, Ministerul Culturii putând aloca fonduri pentru achiziţia simbolului municipiului Satu Mare şi renovarea lui.

    “Aş putea să promit acum că aduc bani să rezolvăm. Cred că ar fi unul din modurile de rezolvare, alocarea unor sume ministerului Culturii, ori Consiliului Judeţean sau Local pentru achiziţionarea şi renovarea acestei clădiri.Eu cred că în momentul de faţă, cum e acum piaţa, nu există un investitor care ar putea cumpăra şi renova. Fiind în patrimoniu de clasa A, efectiv renovarea trebuie să fie foarte strictă, ceea ce înseamnă că e foarte scump. Fiind un hotel, unui privat nu i se va renta niciodată, trebuie să intervină autorităţile, ori centrale, ori locale”, a mai spus Turos.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE