More

    La mulți ani, Armatei Române!

    armata-coroana

    Festivitatea dedicată Zilei Armatei Române s-a desfășurat cu măreție în municipiul Carei. Președintele României, Klaus Iohannis a fost participantul de onoare al evenimentului, acesta fiind primit cu mare deschidere de către sătmărenii prezenți din întreg județul.

    Startul festivității s-a dat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către președintele Klaus Iohannis, după care, printr-un moment impozant, s-a intonat Imnul de Stat al României. Un alt episod emoționant al festivității a fost parastasul de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, oficiat de un sobor de preoți, urmat de aprinderea flăcării în memoria acestora.

    Înainte de a-și prezenta discursul, președintele Klaus Iohannis a primit din partea Armatei Române o machetă a Monumentului din Carei și o replică a unui drapel din cel de-al Doilea Război Mondial. În luarea de cuvânt, președintele României a abordat două subiecte semnificative pentru ziua de ieri.

    ”Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în fața celor care și-au slujit și continuă să-și slujească țara cu devotament. Încrederea românilor în Armată demonstrează faptul că această instituție și-a consolidat, în percepția generală, profilul de garant al suveranității, independenței și unității statului. În egală măsură însă, cred că oamenii apreciază și standardele morale și profesionalismul celor care sunt dispuși să își riște viața pentru binele comun”, a spus Klaus Iohannis.

    Președintele a subliniat faptul că România are ca și prioritate furnizarea de securitate pentru cetățeni.
    “Un stat puternic își respectă și își protejează cetățenii. De aceea, eforturile strategice ale statului român vizează, în primul rând, securitatea cetățenilor și asigurarea integrității teritoriului național, prin dezvoltarea unor capabilități de apărare proprii, dar și prin pregătirea populației și a teritoriului pentru apărare. Toți acești pași care s-au făcut cred că vin să întărească și mai mult încrederea de care se bucură astăzi Armata României. Pot afirma cu toată convingerea că România dispune, în prezent, de o Armată care funcționează eficient și care se înscrie în rândul armatelor de înaltă calitate profesională și morală”, a afirmat șeful statului.

    La finalul discursului, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Ansamblul Monumental “Glorie Ostașului Român”. De altfel a fost singura coroana depusă în memoria eroilor căzuţi în al doilea război mondial. Una însă simbol, formată din 300 de garoafe.

    Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Armatei Române cu o parte din tehnica din dotare.
    La eveniment, alături de președintele Klaus Iohannis, a participat vicepremierul Vasile Dâncu, Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, secretarul de stat în Ministerul Apărării, sătmăreanul Gabriel Leș, autorități județene și locale, și oameni politici.

    armata

    Expoziţie cu tehnică de luptă
    După încheierea ceremonialului militar de la Carei, organizat de Ziua Armatei Române, a fost organizată o expoziție de tehnică militară.

    Cei mai bucuroși au fost copiii, mulți dintre aceștia având posibilitatea să țină pentru prima dată o armă adevărată în mână. Cei mai mari au preferat să vadă ceva mai mult decât o pușcă. Amfibii, transportoare blindate, tunuri și alte utilaje aflate în dotarea Armatei Române le-au stat la dispoziție. Unii s-au urcat pe transportoarele blidate, fiind curioși ce este și înăuntru.

    Expoziția a fost organizată în Parcul Dendrologic Carei pe întreg parcursul zilei de ieri.

    Ceremonie sobră la Satu Mare
    Manifestările dedicate Zilei Armatei Române în județ au debutat ieri dimineață la Satu Mare. Ceremonia, care s-a desfășurat încă de dimineață, de la ora 9.00, a avut loc pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român în prezența a câtorva sute de sătmăreni și copii.

    La eveniment a fost prezent Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, care a trecut în revistă Garda de Onoare, secretarul de stat în Ministerul Apărării, sătmăreanul Gabriel Leș, dar și prefectul Radu Bud, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, cadre militare active și în rezervă.

    carei

    După intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoți, avându-l în frunte pe PS Iustin Sigheteanu, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat un parastas de pomenire în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei.

    Apoi, au fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Apărării Naționale, a Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Județean și a Primăriei Satu Mare.

    Festivitatea de la Satu Mare s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare în aplauzele asistenței.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE