More

    Părinţi grijulii şi cu idei…

    fumat-alcool-6-martie

    Marti dimineata pret de doua ore , la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-au desfăşurat doua seminarii anti-dependenţă la care au participat peste 500 de elevi din clasele IX-XI.

    Riscurile consumului de tutun şi alcool au fost cele două teme abordate din două perspective: a implicaţiilor dependenţei şi a infracţiunilor asociate consumului.

    Despre riscurile fumatului
    Seminarul „Riscurile fumatului şi dependenţei de nicotină” a fost susţinut de către Camelia Iacob – coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, care a abordat tema din punct de vedere al problemelor generate de dependenţa de nicotină şi dificultatea renunţării la acest viciu. Găle Aurelia şi Şofrea Radu, reprezentanţi ai Poliţiei Locale a municipiului Satu Mare, au prezentat elevilor aspectele legislative privind interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise şi sancţiunile în caz de nerespectare a prevederilor legale (Legea nr. 15/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun), în scopul protejării sănătăţii persoanelor de efectele dăunătoare ale fumatului.

    La seminarul „Alcoolul de la dependenţă la recuperare” au fost invitaţi să le vorbească elevilor: preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România, purtătorul de cuvânt al grupului, Vereş Andreea şi inspector principal de poliţie Felicia Hrihorişan, din partea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Satu Mare, Birou analiză şi prevenire a criminalităţii.

    fumat-alcool-6-martie-2

    Un inivitat supriza
    Preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România a fost invitatul special al organizatorilor. Acesta le-a împărtăşit elevilor din experienţa proprie de persoană care s-a confruntat cu dependenţa de alcool, insistând cu precădere pe faptul că alcoolismul este o boală cronică iar consecinţele dependenţei sunt numeroase, din toate punctele de vedere: fizice, psihice, economice, familiale şi sociale. Invitatul a mai specificat că recuperarea este posibilă prin participarea la o formă de sprijin cum este cea a alcoolicilor anonimi.

    Vereş Andreea a abordat tema din perspectiva problemelor cu care se confruntă aparţinătorii persoanelor dependente de alcool şi pe necesitatea conştientizării acestora cu privire la posibilităţile de recuperare. Felicia Hrihorişan le-a vorbit elevilor despre infracţiunile asociate consumului de alcool.

    Azi de la ora 17 despre droguri
    Iar proiectul continua azi de la ora 17. Când în sala festivă a colegiului sunt aşteptaţi elevi şi părinţi deopotrivă la o disuţie despre dependent de droguri…Iar organizatorii au pregătit câteva teme interesante de discuţie . În plus la Satu Mare pentru acest seminar se va afla şi un fost elev din Cluj Napoca, dependent de droguri .Acesta şi părinţii lui vor vorbi despre momentele cumplite trăite şi despre moduul în care tinerii trebuie să se ferească de consumul de droguri.

    fumat-alcool-6-martie-4

    Seminariile fac parte din proiectul „EVRICA- Educat pentru Viața- Responsabil, In-dependent, Conștient, Atent”, iniţiat de Asociaţia de părinţi a elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare si finanţat de Clubul Rotary Satu Mare în cadrul programului „Rotary sprijină iniţiative locale pentru Satu Mare”.

    Parteneri în acest proiect sunt: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sau Mare şi Organizaţia Crucea Roşie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE