More

    Reforma în domeniul administraţiei publice, una dintre priorităţile de guvernare

    vizita2

    Viceprim-ministrul României, Sevil Shhaideh, care este și ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, s-a aflat ieri în vizită la Satu Mare. Vizita sa vine la invitația președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. Vicepremierul a mai fost însoțit de secretarul de stat Adrian Ionuț Gâdea din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

    Întâlnire cu primarii
    Încă de dimineață, vicepremierul Sevil Shhaideh a avut o întâlnire cu primarii din județ în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ. La această ședință au mai fost prezenți ministrul Apărării, Gabriel Leș, prefectul Radu Bud, subprefectul Alftatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, vicepreședintele Ioan Rus, primari și viceprimari din județ.

    Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a prezentat strategia privind reforma administraţiei publice locale pentru următorii patru ani. ”La nivelul administraţiei publice locale, din perspectiva serviciilor publice, se urmăreşte implementarea managementului calităţii, într-o manieră coerentă, coordonată şi etapizată, precum şi asigurarea implementării standardelor de calitate şi de cost la nivel local şi corelării acestora cu alocările financiare de la bugetul de stat”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, care a prezentat strategia privind reforma administraţiei publice locale.

    Vicepremierul Shhaideh a explicat că documentele strategice la care se face referire când se vorbeşte despre reforma administraţiei publice sunt Strategia de Consolidare a Administraţiei Publice 2014-2020 (SCAP) şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 (POCA). În acest sens, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a iniţiat procesul de elaborare/actualizare a standardelor de calitate/ de cost pentru un număr de 9 domenii de servicii publice, în cadrul proiectului Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi pentru sprijinirea dezvoltării la nivel local, implementat în parteneriat cu S.N.S.P.A. şi finanţat prin POCA.

    Totodată, în domeniul reformei administraţiei publice, una dintre priorităţile de guvernare o reprezintă şi adoptarea Codului Administrativ, care va cuprinde Legea administraţiei publice locale, Legea prefectului şi Legea proprietăţii publice. ”Prin comasarea acestor acte normative, vrem să-i asigurăm pe toţi funcţionarii şi demnitarii de la nivelul autorităţii publice locale, că există un document legislativ care să le permită să lucreze în condiţii de siguranţă, de cunoaştere a întregii legislaţii; unindu-le într-un singur act normativ, va fi mult mai uşor pentru toată lumea să lucreze”, a subliniat doamna Shhaideh.

    Modificarea statutului funcționarului public
    Referitor la Legea de modificare a statutului funcţionarilor publici, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a menţionat că aceasta nu exclude principiul transparenţei şi „este în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de guvernul anterior, ca o condiţionalitate ex-ante impusă de Comisia Europeană, în vederea accesării Fondului Social European – FSE pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative. După cum bine ştiţi, statutul funcţionarului public a fost condiţia acquis-ului comunitar în 2007. Din aceste considerente, în conformitate cu această strategie, s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut”.

    Întâlnirea de ieri de la Satu Mare a fost cea de-a treisprezecea dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în judeţe, organizate în ultima lună, ca răspuns la invitaţia autorităţilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul şi colaborarea între nivelul central şi local din sistemul public.


    Viceprim-ministrul așteaptă un proiect serios pentru al treilea pod

    vizita4

    Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat ieri, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia vizitei sale la Satu Mare, că așteaptă un proiect serios în ceea ce privește al treilea pod peste Someș. De asemenea, a dat asigurări că stațiunea Luna Șes va fi finalizată în scurt timp.

    O dorință permanentă a sătmărenilor
    Viceprim-ministrul a spus că știe despre acest pod de mai mult timp. ”Am fost abordată pe acest proiect, dar nu numai de actualul primar. Permiteţi-mi să reamintesc că acest pod este în dorinţa şi memoria cetăţenilor municipiului Satu Mare cel puţin de când sunt eu în fostul guvern, a fost o dorinţă permanentă. Rugămintea mea a fost ca toată lumea să îşi pregătească documentaţiile. Proiectele nu se dau pe alianţe, finanţările se dau pe proiecte şi pe documentaţii tehnico-economice pregătite. Eu sper că acest proiect este pregătit, are toate avizele, astfel încât el să fie contractat. Noi mai avem o săptămână până pe 17 martie, în care aşteptăm toate autorităţile locale, nu numai cele din judeţul Satu Mare, să îşi depună solicitările către Ministerul Dezvoltării şi pe urmă urmează partea de analiză şi de prioritizare a acestor investiţii”, a arătat viceprim-ministrul.

    De asemenea, Sevil Shhaideh a mai precizat că are convingerea că proiectul pentru acest pod este bine documentat. “Şansa este din partea autorităţii locale. Eu ştiu de acest pod de cinci ani. Fiecare conducere a dorit acest pod, înţeleg că este dorinţa tuturor cetăţenilor, primarii nu vin cu dorinţe personale, este foarte dorită această investiţie şi va uşura multe evenimente la nivelul municipiului dacă această investiţie se va realiza. Aştept din partea autorităţilor locale o fundamentare serioasă şi un proiect serios în acest sens. Adică să depăşin stadiul de dorinţă, de discuţii, şi cred că prin atitudinea pe care guvernul nostru a avut-o faţă de judeţul Satu Mare am dovedit că ştim să ne aplecăm asupra proiectelor serioase din judeţul dvs.””, a afirmat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

    Finanțare pentru finalizarea stațiunii Luna Șes
    Tot cu aceeași ocazie, Sevil Shhaideh a arătat că stațiunea Luna Șes va fi finalizată în scurt timp și a dat asigurări că obiectivul are asigurată finanțare pentru finalizarea lucrărilor. ”Finanțarea este asigurată, doar că sunt numai anumite perioade când se poate lucra. Dar contractul continuă. Obiectivul are finanțare asigurată pentru finalizarea lucrărilor. Acum nu mai există niciun impediment ca acest obiectiv să nu fie finalizat”, a precizat vicepremierul României, în cadrul unei conferințe de presă susținute ieri la Satu Mare. De asemenea, le-a atras atenția primarilor că nu mai au mult timp la dispoziție pentru a-și depune proiectele de dezvoltare în vederea obținerii finanțărilor prin PNDL. Vicepremierul le-a transmis primarilor, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu aceștia, să pregătească proiecte și să sesizeze probleme. Potrivit viceprim-ministrului Shhaideh proiectele pentru obținerea finanțărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) mai pot fi depuse doar până în data de 17 martie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE