More

    Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Satu Mare

    husari1

    Mii de persoane au ieșit ieri în stradă pentru a sărbători 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, eveniment organizat la Satu Mare de UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari. La manifestările de la Satu Mare a fost prezent consulul maghiar la Cluj, Mile Lajas, parlamentarii maghiari de Satu Mare, subprefectul Alfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul Kereskenyi Gabor, dar și alți reprezentanți ai UDMR din județ.

    Sărbătoarea a debutat cu depuneri de coroane la placheta amplasată în cinstea lui Petofi Sandor pe o clădire din Piața Libertății.

    Apoi, cele circa 2.000 de persoane au plecat în procesiune, cu husarii din Diosig călare și fanfara din Cămin în frunte spre bustul lui Petofi Sandor din Piața Eroii Revoluției, în părculețul din fața Spitalului Vechi.

    Aici au luat cuvântul Pataki Csaba și Kereskenyi Gabor. ”Mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi aici la Satu Mare să sărbătorească împreună Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este o zi importantă pentru comunitatea maghiară din România, pentru maghiarii din Satu Mare și, așa după cum se vede, pregătirile sunt foarte civilizate și toată lumea sărbătorește cu sufletul această importantă zi pentru noi”, a declarat Kereskenyi Gabor. Manifestările de la bustul lui Petofi Sandor s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori și cu un scurt program artistic.

    husari2

    Sărbătoarea Maghiarilor de Pretutindeni a continuat la Casa de Cultură a Sindicatelor unde a avut loc un spectacol artistic dedicat acestei sărbători. Tot aici au fost acordate și Premiile Laleaua de Argint. Laureații din acest an au fost dr. Vass Zoltan, pentru activitatea sa în ceea ce privește reconstrucția comunității; Nyiri Zoltan – învățământ și cultură și Filip Zoltan – sport și tineret.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE