More

    Alimente confiscate în trafic și distruse

    filtru

    Inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în colaborare cu ofițeri din cadrul I.J.P., Poliția de Frontieră, S.A.S. și a Jandarmeriei Satu Mare, organizează filtre în trafic, mai ales pe drumurile din jurul Vămii Halmeu. Aceste filtre au ca scop supravegherea transportului produselor alimentare și respectarea ”Programului de măsuri de prevenire a apariției pestei porcine africane”.

    Carne și lapte confiscate
    În urma acestor controale, efectuate în această săptămână, au fost confiscate 102,8 kg carne și 30,6 kg produse lactate, în valoare de 1.273 lei, aduse din Ucraina. Produsele au fost denaturate și neutralizate într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. ”Având în vedere situația epizootologică din ultima perioadă, cu privire la notificarea unor noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici din Ucraina și Republica Moldova, toate târgurile, aglomerările de animale și expoziții de animale rămân închise, până la noi dispoziții”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSVSA Satu Mare.

    ”Atenționăm și pe această cale toți crescătorii de păsări de pe raza județului nostru, să își țină păsările din gospodăriile personale, în spații închise, datorită pericolului pe care îl prezintă îmbolnăvirea acestora, cu virusul gripei aviare – tulpina H5N8. Gripa aviară, evoluează cu mortalitate ridicată și pierderi economice ridicate pe teritoriul mai multor țări, Bulgaria, Cehia, Austria, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Slovenia, Grecia, Marea Britanie, Spania, Franța, Ungaria, România”, se mai arată în același document.

    Farmacie veterinară amendată
    Tot în această săptămână, o farmacie din municipiul Satu Mare a fost amendată drastic de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare pentru depozitare necorespunzătoare a produselor biologice de uz veterinar.

    Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, a declarat că farmacia cu pricina a avut la dispoziție 5 zile pentru a-și remedia problemele de acest gen constatate la primul control al inspectorilor sanitar-veterinari. Când aceștia au revenit la farmacie s-a constatat că nu s-a făcut aproape nimic pentru a fi remediate acele deficiențe de depozitare, astfel că i s-a aplicat o amendă în valoare de 1.500 de lei.

    De asemenea, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare, două magazine alimentare, unul din Satu Mare și unul din Beltiug, au fost amendate cu câte 600 de lei. Tot în cursul acestei săptămâni, un transportator de animale a fost sancționat cu 1.000 de lei pentru transportul de animale neidentificate, neînregistrate și neînsoțite de documente sanitare veterinare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE