More

    “Ne-a inspirat pe toți”

    chuck

    Mai mulți artiști, actori și scriitori i-au adus un ultim omagiu legendarului cântăreț, compozitor și chitarist american Chuck Berry, unul dintre pionierii muzicii rock and roll, care a încetat din viață sâmbătă la vârsta de 90 de ani.

    Membrii The Rolling Stones au transmis că sunt “profund îndurerați” la aflarea veștii. “A fost un adevărat pionier al genului rock ‘n’ roll și a avut o influență masivă asupra noastră”, se arată în mesajul publicat de formația britanică, potrivit DPA. “Chuck nu a fost numai un chitarist, un cântăreț și un interpret genial ci, mai important, a fost un compozitor artizan. Melodiile sale vor trăi veșnic”, au completat membrii The Rolling Stones.

    De asemenea, Mick Jagger a scris pe contul său de Twitter că Berry “ne-a luminat anii adolescenței și a suflat viață în visele noastre de a deveni muzicieni și interpreți”. “Sunt atât de trist să aud că Chuck Berry s-a dus. Vreau să îi mulțumesc pentru toată muzica plină de inspirație pe care ne-a oferit-o”, a mai scris vocalistul din The Rolling Stones.

    Și fostul component al The Beatles, Ringo Starr, i-a adus un omagiu lui Chuck Berry citând unele dintre celebrele versuri ale acestuia: “Just let me hear some of that rock ‘n’ roll music any old way you use it”. “Cânt în timp ce vorbesc despre tine. Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Chuck Berry”, a scris Starr pe contul său de Twitter, conform DPA. “Odihnească-se în pace. Chuck Berry, Domnul muzicii rock ‘n’ roll”, a completat el. Muzicianul american Bruce Springsteen a transmis la rândul său un mesaj la scurt timp după aflarea veștii dispariției pionierului muzicii rock and roll catalogând-o drept “imensa pierdere a unui gigant”. “Chuck Berry a fost cel mai de seamă interpret și chitarist al genului rock și cel mai important și mai pur compozitor rock ‘n’ roll care a trăit vreodată”, a adăugat Springsteen.

    Lenny Kravitz a transmis la rândul său un mesaj pe Twitter în care subliniază importanța amprentei lui Chuck Berry în istoria muzicii: “Nici unul dintre noi nu ne-am fi aflat aici dacă nu ai fi fost tu. Continuă să cânți rock, fratele meu!”

    Rod Stewart a transmis pe aceeași rețea de socializare un mesaj în care a scris că “totul a început cu Chuck Berry. “Ne-a inspirat pe toți. Primul album pe care l-am cumpărat a fost “Live at the Tivoli” al lui Chuck și (după aceea — n.r.) n-am mai fost niciodată la fel”, a recunoscut artistul.

    Brian Wilson din trupa Beach Boys s-a arătat și el îndurerat la aflarea veștii. “Sunt atât de trist să aud despre dispariția lui Chuck Berry — o mare inspirație! Tuturor celor iubesc genul rock ‘n’ roll le va fi dor de el. Dragoste și compasiune”, a scris Wilson pe Twitter, potrivit AFP.

    Arnold Schwarzenegger a publicat la rândul său un scurt mesaj pe Twitter: “Când aveam 10 ani visam în fiecare seară să mă mut în America, iar Chuck Berry interpreta coloana sonoră. Odihnească-se în pace”, a scris actorul, fost Mr. Universe și fost guvernator al statului California.

    Scriitorul Stephen King a transmis și el un mesaj pe Twitter: “Chuck Berry a murit. Această veste îmi frânge inima, însă 90 de ani, nu-i deloc rău pentru rock! Johnny B. Goode pentru totdeauna’, a scris maestrul genului literar horror făcând referire la unul dintre hit-urile artistului.

    Fostul președinte american Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton au transmis o declarație prin care își arată aprecierea pentru legendarul muzician. “L-am iubit pe Chuck Berry de când ne știm. Omul a fost inseparabil de muzica sa — ambii originali și distinct americani. El ne-a făcut picioarele să se miște și inimile mai vesele. Și de-a lungul timpului ne-a schimbat țara și istoria muzicii populare”, au scris soții Clinton.

    Cine a fost Chuck Berry?
    Chitaristul și cântărețul american Chuck Berry, pe numele său complet Charles Edward Anderson Berry Sr, a fost găsit fără viață sâmbătă de echipele de prim-ajutor, iar decesul său a fost pronunțat la ora locală 13.26, a anunțat poliția comitatului Saint Charles (Missouri, centru).

    Născut la 18 octombrie 1926, Chuck Berry a fost un cântăreț, compozitor și chitarist american. Melodiile dansante, pline de ritm și de energie, punctate de al său simbolic “mers de rață” cu care își însoțea spectacolele, l-au făcut un pionier pe scena rock ‘n’ roll care s-a dezvoltat din genul rhythm and blues.

    Primul hit, din 1955, ‘Maybellene’, a devenit una dintre melodiile emblematice care a pus temelia unui nou stil, acesteia urmându-i numeroase hit-uri purtând marca Chuck Berry, preluate de diverși artiști de-a lungul timpului, precum: ‘Johnny B Goode’, ‘Roll Over Beethoven’, ‘You Never Can Tell’, ‘Sweet Little Sixteen’, ‘No Particular Place To Go’, ‘Nadine’ și ‘My Ding-A-Ling’. În 1977, NASA a lansat în spațiu sondele spațiale Voyager având la bord un disc de aur cu sunete și muzică emblematice de pe Terra, inclusiv o înregistrare de două minute și 38 de secunde cu Chuck Berry interpretând piesa ‘Johnny B Goode’, informează DPA.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE