More

    Istorie şi tradiţie în inima Ţării Oaşului

    Tara-Oasului-1

    Oraşul Negreşti-Oaş este situat în extremitatea nord-estică a judeţului Satu Mare, fiind centrul economic şi administrativ al zonei geografice şi etnografice a ”Ţării Oaşului”. Beneficiază de o aşezare geografică avantajată de relativa apropiere de municipiile Satu Mare (50 km) şi Baia Mare (45 km) şi este o punte de legătură cu Depresiunea Maramureşului, peste Pasul Huta.

    Date istorice şi demografice
    Negreştiul este menţionat ca având legătură cu „drumul sării” care pornea de la Ocnele de sare. Negreşti-Oaş şi-ar fi primit numele, susţin unii, de la culoarea neagră a gubelor oşeneşti, iar alţii spun că de la pădurile întunecate de stejar (de exemplu, într-o scrisoare a regelui ungar Ştefan, din anul 1270 se menţionează că originea termenului de Oaş ar fi din termenul de Awas – Oaş, care înseamnă despădurire, curătură, luminiş). În sec. XVIII aşezarea se afla, ca de altfel toată zona, sub stăpânirea habsburgică. Potrivit monografiei lui Szirmay Antal apărută în 1809 la Buda, Negreştiul era cea mai mare aşezare românească din Oaş. Abia în anul 1964 aşezarea a fost ridicată la rang de oraş. Oraşul Negreşti-Oaş are o suprafaţă de 13.026 hectare şi o populaţie de 11.867 locuitori.

    Tara-Oasului-2

    Atracţii turistice şi evenimente
    Zona oraşului Negreşti –Oaş şi a împrejurimilor sale prezintă una din cele mai frumoase zone din Transilvania, impresionând în special prin tradiţie, cultură şi privelişti pitoreşti. Nu poţi trece prin zonă fără să fi vizitat Muzeul Ţării Oaşului , dar şi alte obiective: Catedrala Ortodoxă  ”Duminica Tuturor Sfinţilor”, Biserica  ”Naşterea Maicii Domnului”, Biserica Ortodoxă ”Sfântul Dimitrie” din Tur, Schitul  ”Sf. Arhidiacon Ştefan” de la Luna Şes, Galeriile de Artă  ”Dr. Mihai Pop” de la Muzeul Ţării Oaşului, parcurile oraşului (cu sculpturi/monumente de artă contemporană), staţiunea turistică Luna Şes, Tezaurul uman viu – Floare Finta, Luminătorul satului Floare Hotca, atelierele meşteşugarilor Ana Mare, Maria Poptile, Maria Finta. Oraşul Negreşti-Oaş este punct de plecare într-o serie de sate renumite pentru bogăţia portului, arhitecturii populare şi a obiceiurilor şi tradiţiilor – de exemplu: Certeze (5km), Huta – Certeze (9km), Racşa (16km), Tur (1km), Bixad (5 km) , Trip (6 km), Târşolţ, Cămărzana (20  km), dar şi într-o serie de zone de agrement renumite pe plan local – de ex: Complexul Valea Măriei, datorită apelor termale şi apelor minerale. Totodată, în zonă există posibilităti de pescuit şi vânătoare, dar şi trasee marcate pentru drumeţii prin munţi. Oraşul Negreşti-Oaş este anual gazda mai multor festivaluri şi expoziţii devenite tradiţionale: Şezătoarea de Lăsatu’ Secului- luna martie; Expoziţia anuală de artă plastică contemporană „Art Bunavestire”, care are loc în 25 martie; participarea la tradiţionala serbare câmpenească „Sâmbra Oilor” de la Huta Certeze – prima duminică din luna mai; Festivalul regional al Patrimoniului Culinar Carpatic – în luna septembrie; Expoziţia naţională de fotografie „Versus dar Împreună” – luna noiembrie; Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă – în luna decembrie, a doua zi de Crăciun.

    Nicolae Ghişan

    Tara-Oasului-4

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE