More

    Fenomenul Balena Albastră

    Fenomenul-Balena-Albastra-1

    Fenomenul Balena Albastră ia amploare în mediul online şi face victime în rândul tinerilor şi copiilor atât la nivel internaţional, cât mai nou şi în România. Astfel, necesitatea adoptării unor măsuri de precauţie a devenit stringentă.

    Balena Albastră este o aplicaţie construită sub forma unui joc online care implică trimiterea de date cu caracter personal a utilizatorilor urmând ca aceştia să finalizeze misiuni care fuzionează cu viaţa reală, totul întâmplându-se sub atenta ghidare a unui administrator aparent binevoitor. Administratorul – un rus conform anumitor surse – este atât de binevoitor încât intrigă tinerii la misiuni care se pot finaliza chiar şi cu suicide în viaţa reală. Situaţia este alarmantă şi trebuie găsite soluţii.

    Un rol esenţial în acţiunile de prevenţie a unor posibile tragedii îl pot avea şi psihologii sau consilierii şcolari, care explică faptul că cei mai expuşi sunt persoanele vulnerabile din punct de vedere mental sau psihic.

    Poliţia Română dispune de instrumente care pot facilita obţinerea de informaţii corecte cu privire la siguranţa în mediul online. De asemenea, o mai buna educaţie în aria tehnologiei, a advertising-ului şi marketing-ului online ar fi de un beneficiu real pentru populaţie.

    În timp ce autorităţile şi oamenii din toate mediile sociale fac eforturi susţinute pentru soluţionarea fenomenului Balena Albastră, este necesar ca fiecare dintre noi, ca părinte, tânăr, copil să fim cât mai precauţi şi vigilenţi.

    Rareş Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE