More

    Simpozionul medical național “Actualități în Tuberculoză”

    Simpozionul-medical-Actualități-în-Tuberculoză

    În perioada 21 – 22 aprilie, la Valea Măriei, din județul Satu Mare, se desfășoară simpozionul medical național “Actualități în tuberculoză”, simpozion din Secțiunea de Tuberculoză a Societății Române de Pneumologie.

    Tuberculoza este una din cele top 10 cauze de decese la nivel mondial. Există aproximativ 10,4 milioane de oameni bolnavi de tuberculoză la ora actuală. Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Cel mai frecvent, tuberculoza afectează plămânii (tuberculoza pulmonară), însă poate afecta şi alte organe.

    La congresul de la Valea Măriei participă medici specialiști în pneumoftiziologie atât de la noi din județ, cât și din țară:

    – dr. Sergiu Ioan (managerul Spitalului Judeţean de Pneumoftiziologie Satu Mare)

    – Macrina Mihai (director DSP Satu Mare)

    – prof. univ. dr. Constantin Marica (președinte de onoare Secțiunea de Tuberculoză a SRP)

    – dr. Georgeta Gilda Popescu (manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București)

    – dr. Victor Spînu (coordonator național PNPSCT)

    – dr. Nicolae Bidilean (Colegiul Medicilor Satu Mare)

    – dr. Adriana Socaci (președinte Secțiunea de Tuberculoză a SRP)

    De asemenea, la acest important eveniment din lumea medicală a fost prezent și prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, ca reprezentant al oficialităților. Darius Filip a ținut să menționeze că se simte extrem de onorat că are ocazia de a participa la un asemenea simpozion pentru că “medicii din orice țară normală sunt o categorie profesională foarte importantă, dacă nu cea mai importantă. Vreau să felicit organizatorii pentru organizarea acestui eveniment la Satu Mare. Mă bucur foarte mult că se întâmplă astfel de lucruri la Satu Mare. De asemenea, vreau să urez mult succes lucrărilor simpozionului și să vă doresc același lucru și dumneavoastră, medicilor, în toată activitatea profesională”. În cadrul simpozionului “Actualități în tuberculoză”au fost susținute o serie de lucrări de specialitate care au dezbătut pe larg tema, unul dintre aspectele subliniate fiind acela că incidenţa tuberculozei în judeţul Satu Mare, dar și la nivel național continuă să descrească faţă de anii anteriori – un lucru extrem de îmbucurător.
    Rareș Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE