More

    N-avem medici, n-avem locuri în spitale

    Medici Satu Mare

    Județul Satu Mare stă destul de prost în ierarhia națională atât în ceea ce privește numărul de medici pe cap de locuitor cât și a numărului de locuri în spitale, având același raportor. Astfel, un medic sătmărean are grijă de aproape 600 de pacienți, în timp ce peste 1800 de sătmăreni se bat pe un loc în spital, potrivit statisticii prezentate de Institutul Național de Statistică.

    Medici puțini, raportat la numărul locuitorilor
    Statistica INS arată că, în prezent, în județul Satu Mare există 588 de medici, din care peste 200 sunt medici de familie, la care se adaugă aproape 300 de farmaciști.

    În aceste condiții, raportul dintre medici și numărul de locuitori este destul de mare. INS arată că, în județ, un medic are grijă de 575 de sătmăreni. La acest capitol, Sătmarul ocupă locul 16 la nivel național, mult în urma unor județe precum Arad, Sibiu și Hunedoara, unde raportul este de un medic la 300 de locuitori, dar cu mult în fața altora ca Giurgiu și Călărași, unde un medic are grijă de 874, respectiv 953 de locuitori.

    În regiunea de Nord-Vest, însă, județul Satu Mare se află pe penultimul loc, doar Bistrița – Năsăud fiind în urma noastră. INS arată că în Maramureș, un medic are în grijă 538 de locuitori, în timp ce în Sălaj raportul este de un medic la 514 sălăjeni.

    Puține locuri în spitale
    Județul Satu Mare stă destul de prost și la numărul de locuri în spitale, la nivel național situându-se în partea a doua a clasamentului pe județe. Astfel, în spitalele din Sătmar sunt 1.824 de paturi de spitalizare continuă. Asta înseamnă un pat la 200 de sătmăreni. La nivelul Regiunii de Nord-Vest, județul Satu Mare se află pe locul patru. Doar Bistrița Năsăud și Sălajul au mai puțin, 1.470, respectiv 1.303, dar și populația județelor este mai mică. Astfel că în Bistrița există un pat de spital pentru fiecare 189, iar în Sălaj un pat la 166 de locuitori.

    Județul nu stă foarte bine nici dacă ne uităm la sănătatea orală. În prezent, în Sătmar sunt 231 de medici dentiști, ceea ce înseamnă că un stomatolog are în grijă aproape 1.600 de sătmăreni.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE