More

    Surprizele Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI

    De Ziua Națională a României, care a avut loc  la Satu Mare, reprezentanții Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI au reușit să reunească sub drapelul României și pe frații lor moți și codreni. Această surpriză culturală autentică a surprins în mod deosebit sătmărenii care au participat de 1 Decembrie la manifestările dedicate Zilei României.

    Colinde și cântece patriotice în drum spre bustul lui AVRAM IANCU Oșenii, cu formația Asociației ȚARA OAȘULUI și grupul de colindători, moții cu tulnicarii din Ianculești și codrenii, îmbrăcați în straie populare autentice,  s-au deplasat spre bustul lui Avram Iancu, din Piața 25 Octombrie, însuflețiți de colindele și cântecele patriotice strămoșești. După ce au ajuns în preajma bustului lui Avram Iancu, reprezentanții oșenilor, moților și codrenilor au depus coroane de flori, alături de oficialitățile locale, județene și naționale. Oficialitățile, sătmărenii prezenți în Piața 25 Octombrie au audiat apoi colindele strămoșești și cântecele patriotice intonate de grupul de colindători format din: oșeni, moți și codreni. În finalul momentului istoric, care s-a derulat la bustul lui Avram Iancu, colindătorii și patrioții s-au deplasat cu colindele și cântecele patriotice spre statuia pr. dr. VASILE LUCACIU, situată în  Piața Libertății  Parc  din municipiul  Satu Mare.

    Coroane de flori, cinstite cu colinde, cântece patriotice și Hora Unirii După depunerea de jerbe de flori și defilarea militarilor pe  B-dul dr. Vasile Lucaciu, reprezentanții Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, președintele VASILE CIOCAN și prim-vicepreședintele VASILE LUCUȚ, MIRCEA DOBRA – președintele Societății cultural-patriotice AVRAM IANCU Satu Mare și IONEL COSTESCU – președintele Asociației CODRENII au depus coroane de flori la statuia  tribunului dr. VASILE LUCACIU. Au urmat apoi momente emoționante, care s-au derulat în Piața Libertății Parc.

     

    Colindătorii și patrioții s-au prins în Hora Unirii, iar veselia și zâmbetele de pe chipul acestora erau parcă animate de spiritul eroilor, care au luptat și s-au sacrificat pentru Marea Unire a românilor de la 1 Decembrie 1918. Un moment emoționant a fost susținut de poetul IOAN BELBE TURȚEANUL, care a recitat poezia patriotică, din creația proprie, intitulată “Sus inima române, azi e ziua țării mele!”. Colindele, cântecele patriotice și tulnicele moților din Ianculești le-au dăruit tuturor sătmărenilor  momente tradiționale de înalt patriotism și dăruire sufletească de Ziua Națională a României.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE